Business Internaţional

Prin masurile luate de la inceputul crizei financiare, Ben Bernanke a rescris fisa postului de presedinte de banca centrala

30.05.2008, 12:37 32

Intr-un weekend de la mijlocul lunii martie, Ben Bernanke, presedintele celei mai importante banci centrale din lume, a rescris cartea de reguli a institutiei.
Ca un comandant de armata, el a luat masuri in forta, atunci si in urmatoarele doua luni, masuri despre care unii oficiali ai bancii centrale spun ca fac parte din "Doctrina lui Bernanke", scrie International Herald Tribune.
Astazi, Bernanke pare sa fi adus la tacere multi critici, in special de pe Wall Street, care spuneau ca este prea academic si are o reactie prea lenta la conditiile de piata.
In acelasi timp insa, au aparut noi critici, conform carora Bernanke a impulsionat cresterea inflatiei si a contribuit la declinul dolarului prin reducerea agresiva a ratelor dobanzii.
Unii spun ca a pus in pericol miliarde de dolari sub forma de fonduri publice prin faptul ca a accceptat active devalorizate cum ar fi creditele ipotecare si auto ca garantii pentru imprumuturi acordate institutiilor financiare. Iar prin faptul ca a implicat Fed in noi zone de interventie si reglementare, a generat semne de intrebare legate de posibilitatea ca independenta Fed sa fie pusa in pericol.
"A existat o serie cu adevarat uimitoare de actiuni indraznete, fara precedent", a declarat Charles Calomiris, profesor in cadrul Columbia Business School, referindu-se la activitatile de creditare ale bancii. "Lucrurile sunt exact cum ar trebui sa fie, insa nu fara costuri si unele riscuri."
Timothy Geithner, presedinte al Fed din New York, si un aliat apropiat al lui Bernanke, spune ca "doctrina" sefului Fed se defineste printr-o utilizare puternica a politicilor monetare si creditarii in scopul evitarii unui colaps economic. "Ben a schimbat modul in care bancile centrale opereaza in perioade de criza", a declarat Geithner. "Unii il vor critica, altii il vor lauda, insa actiunile sale vor fi cu siguranta analizate timp de decenii."
Actiunile lui Bernanke i-au schimbat imaginea de fost profesor de economie modest. "Sunt tentat sa ma gandesc la el ca la un fel de Buddha", declara Richard Fisher, presedinte al Fed din Dallas. "A capatat o serenitate bazata pe o intelegere din ce in ce mai profunda a felului in care functioneaza sistemul de fapt."
In cadrul administratiei Bush, disponibilitatea lui Bernanke de a lucra cu democratii din Congres asupra masurilor de prevenire a prescrierilor de ipoteci a generat neliniste.
Un motiv pentru care Bernanke isi asuma riscuri este legat de credinta sa ca redresarea economiei ca intreg depinde de sectorul rezidential, care se confrunta in continuare cu scaderi serioase.
Conform unui raport, preturile la locuinte au scazut cu 14,1% in martie comparativ cu anul trecut, un alt raport indicand o scadere de 42% a vanzarilor de locuinte noi.
In randul democratilor, Bernanke, un republican, a fost initial criticat de oficiali importanti care se temeau ca subestimeaza pericolul unei recesiuni. Parerile acestora s-au schimbat, insa.
"Cei care nu erau prea siguri de el in trecut au ajuns acum sa creada in el", arata senatorul Charles Schumer, presedinte al Joint Economic Committee.
Pentru a reduce sansele unui colaps financiar, Bernanke a aranjat preluarea unei banci de investitii, Bear Stearns, si a oferit linii de credit vitale altor banci. In acelasi timp, Bernanke a permis Fed sa accepte active de valoare nesigura ca garantii pentru unele credite Fed. Pentru prima data in istorie, el a adus reprezentanti ai Fed in interiorul bancilor de investitii pentru a le inspecta bilanturile.
De asemenea, Bernanke a prezidat o serie extraordinar de agresiva de reduceri de rate ale dobanzii, reducand rata de referinta de sapte ori, pana la 2% de la 5,75%, din luna septembrie a anului trecut, socandu-i pe economistii conservatori.
Aceasta serie de reduceri i-a adus critici din afara si a starnit dezbateri in interiorul Fed. John Taylor, din cadrul Universitatii Stanford, spune ca reducerile de rate ale Fed "au fost riscante cu privire la inflatie si dolar".
Criticile formulate de Taylor si faptul ca alti economisti citeaza regula lui Taylor, care cere o aliniere prudenta a ratelor dobanzii si a asteptarilor privitoare la inflatie, au facut ca banca centrala sa adopte o atitudine oarecum defensiva.
Kevin Warsh, aliat al lui Bernanke, a declarat ca desi se aplica ultimilor 20 de ani, regula lui Taylor nu se potriveste actualelor conditii. Critici au fost formulate si de catre Paul Volcker, fostul presedinte al Fed care s-a luptat cu inflatia in anii '80.
Volcker sugereaza ca interventiile bancii centrale, si in special rolul direct jucat de aceasta in vanzarea rapida a Bear Stearns catre JPMorgan Chase in martie, i-ar putea pune in pericol independenta.
"Fed a reusit intr-un mod spectaculos sa-si pastreze independenta. Totusi, acesteia ii va fi din ce in ce mai greu sa faca acest lucru daca isi va asuma o multime de alte responsabilitati", arata un alt prieten al lui Bernanke, Kenneth Rogoff, economist in cadrul Harvard University. Administratia Bush a propus ca pe viitor bancii centrale sa-i fie conferit un rol mai amplu in domeniul reglementarii. Totusi, secretarul Trezoreriei Henry Paulson nu a precizat care vor fi noile atributii ale Fed.
In orice caz, recentele actiuni ale Fed sub conducerea lui Bernanke au avut loc intr-o atmosfera tensionata. Politica reducerii ratelor dobanzii a fost intens dezbatuta in interiorul Fed, conform stenogramei ultimei reuniuni a strategilor.
"Fed a depus eforturi mari timp de 30 de ani pentru a castiga credibilitate in randul publicului", a declarat Charles Plosser, care a votat impotriva ultimelor doua reduceri de dobanda. "Credibilitatea se cladeste greu, insa poate fi pierduta foarte usor daca nu ai grija", a declarat Plosser. Insa, atat Plosser, cat si Fisher au declarat ca apreciaza eforturile lui Bernanke de a da ascultare criticilor si creativitatea acestuia. Alti apropiati ai sefului Fed spun ca extraordinara atmosfera de criza din ultimul an a sporit determinarea lui Bernanke, dar i-a provocat si neliniste.
"Ben este unul din acei oameni care raman calmi pe dinafara in ciuda nelinistii care-i framanta", a declarat Alan Blinder, profesor de economie in cadrul Princeton si prieten al lui Bernanke.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO