Business Internaţional

Procesul lui Hodorkovski s-a amanat

18.06.2004, 00:00 24

Amanarea a survenit dupa ce judecatorii au aflat ca Genrikh Padva, membru al echipei de avocati ai apararii, isi revine dupa o interventie chirurgicala, informeaza Financial Times.
Hodorkovski nu a parut deloc tulburat cand a fost intampinat de un corp de jurati format in exclusivitate din femei. Multi au vazut acest caz pe ca o incercare a Kremlinului de a-i inlatura pe Hodorkovski si ceilalti parteneri ai sai, inclusiv Lebedev, de la conducerea Iukos, ca raspuns la initiativele petrolistului de a submina autoritatea presedintelui Putin. Avocatii apararii recunosc ca au putine sanse de castig. El a spus curtii ca acuzatiile care i-au fost aduse sunt nefondate. Partenerul sau a dat nu a dat dovada de asa multa prezenta de spirit. Zgaltaind din cand in cand gratiile de la cusca in care stateau, Lebedev facea apeluri emotionante sa fie eliberat pe cautiune, invocand motive de sanatate precara. Si Hodorkovski a cerut sa fie eliberat pe cautiune, dar ambele solicitari a fost respinse. Reluarea procesului a fost stabilita pentru data de 23 iunie, au spus surse juduciare.
La aniversarea celor 40 de ani ai lui Hodorkovski, mama lui ii dedicase un poem care continea urmatoarele versuri: "Acum norocul te urmeaza si banii curg peste tine. Dar totul se poate schimba. Intr-o zi." Ziua cand totul s-a schimbat a fost 25 octombrie 2003, cand fiul ei a fost arestat pentru acuzatiile de frauda si evaziune fiscala, ceea ce a insemnat caderea in dizgratie a unuia dintre cei mai proeminenti oameni de afceri ai Rusiei post-comuniste. Parintii lui, Boris si Marina, isi doresc sa nu fi fost niciodata atat de bogat, averea lui Hodorkovski atingand, potrivit revistei Forbes, 8,25 miliarde de dolari.  "Banii acestia nu ne-au adus decat teama si neliniste. Cunosc tara in care traiesc. In fiecare zi cand ma trezesc, pornesc radioul si ma pregatesc pentru ce e mai rau. De la inceput i-am spus ca totul o sa se sfarseasca cu lacrimi, dar el era un optimist", povesteste mama lui Hodorkovski.
Hodorkovski a petrecut pana acum 8 luni in spatele gratiilor, ceea ce inseamna ca sunt slabe sanse sa fie achitat.
andreea.paun@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24
Cele mai citite ştiri