Business Internaţional

Procurorii ciprioţi vor porni în căutarea celor care au adus ţara în pragul falimentului

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Ioana Nita, Bogdan Cojocaru

27.03.2013, 00:03 518

Guvernul cipriot va numi în următoarele zile procurori cu ordinul special de a-i identifica pe cei care au adus ţara în pragul falimentului, a declarat preşedintele Nicos Anastasiades (foto), citat de Cyprus Mail.

Anunţul vine după ce şeful bisericii ortodoxe, figură influentă a scenei politice cipriote, a cerut ca membrii fostului guvern, condus de un preşedinte comunist, să fie judecaţi. Anastasiades a atenţionat că dacă nu s-ar fi ajuns la un acord de bailout cu creditorii internaţionali, statul ar fi intrat în faliment.

„Ciprul ajunsese la un pas de colaps economic. Alegerile noastre nu au fost uşoare, şi nici circumstanţele ideale. Dar prin negocieri dure, persistenţă şi responsabilitate, am ajuns la un rezultat care asigură că ţara noastră are în continuare perspective“, a spus preşedintele.

Cyprus Mail scrie că preşedintele cipriot ar trebui să ia în considerare demiterea guvernatorului băncii centrale Panicos Demetriades, „pentru că o persoană care a provocat atât de mult rău Ciprului, chiar dacă accidental sau în cunoştinţă de cauză, nu mai poate rămâne încă patru ani în funcţia de guvernator“.

Ziariştii notează că nu este vina lui Demetriades că fostul preşedinte cipriot a ales un academician novice fără experienţă în sistemul bancar chiar atunci când sectorul financiar al ţării trecea prin cea mai dificilă perioadă din istorie.

Anul trecut, Banca Laiki era insolventă, iar Bank of Cyprus încerca să respecte cerinţele de capital impuse de UE după ştergerea a 50% din datoria Greciei. Chiar dacă noul guvernator avea cunoştinţele teoretice despre cum funcţionează sistemul bancar, acest lucru nu s-a observat în felul în care a gestionat situaţia. El i-a permis băncii Laiki să ia

9 miliarde de euro în exces prin programul de asistenţă a lichidităţii al BCE, aceasta fiind o neglijenţă din partea unui guvernator care ştia că instituţia este insolventă şi care vorbea de necesitatea restructurării.

În primele luni la conducerea băncii centrale, Demetriades nu a făcut decât să critice public băncile, legitimând propaganda guvernului că toate problemele economiei cipriote au fost cauzate de bănci.

De asemenea, el a făcut tot ce a putut pentru a submina încrederea populaţiei în sistemul bancar, vorbind mereu despre nevoia restructurării şi a reducerii dimensiunii sectorului financiar. La începutul lunii iulie, fără efectuarea unei analize în profunzime, banca centrală a Ciprului i-a sugerat unui ziar local că băncile ar avea nevoie de 10 miliarde de euro pentru recapitalizare.

Demetriades s-a considerat mai degrabă distrugătorul sau cel care pedepseşte băncile, decât persoana care va aduce stabilitate şi încredere în sistem.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO