Business Internaţional

Producatorii de electrocasnice se consolideaza in Europa de Est

06.04.2004, 00:00 12



Producatorii de electrocasnice continua sa isi consolideze pozitiile si sa se extinda in Europa de Est. Companii ca Electrolux si Whirlpool au anuntat ca isi vor spori investitiile in Ungaria si Polonia, ca urmare a cresterii atractivitatii mediului investitional din aceste tari est-europene, relateaza Interfax.



Janos Takacs, directorul pentru regiunea est-europeana al Electrolux, a declarat ca, potrivit unui studiu recent, Ungaria a confirmat ca ramane cea mai stabila economie din zona. Indicele de stabilitate politica al Ungariei este de 74%, iar al Poloniei ocupa locul doi, cu 70%. Indicele reflecta capacitatea unei tari de a face fata unor situatii de criza, dar si de a le evita pe cele iminente. In acelasi timp, publicatia The Economist a plasat Ungaria pe locul 10 in topul indicilor de creativitate, "ceea ce pentru un grup ca Electrolux este crucial", afirma Takacs.



Noua investitie a grupului se va ridica la suma de 63 de milioane de dolari si va include constructia unei fabrici de 36.000mp, oferind 600 de noi locuri de munca. Compania Electrolux spera totusi si intr-un sprijin din partea statului ungar, privind taxele, educatia, dezvoltarea resurselor umane, subventii si infrastructura. Cu alte cuvinte, oficialii companiei cer mai multa transparenta si mai putina administratie. Electrolux Ungaria avea la sfarsitul anului 2003 active de peste 550 de milioane de dolari, de la 470 de milioane de dolari in 2002, vinde in 165 de tari si produce in trei tari europene: 377.000 unitati anual in Polonia, 471.000 in Romania si 4,2 milioane de produse in Ungaria.



O veste asemanatoare vine si din partea gigantului american Whirlpool. Producatorul de electrocasnice va investi in urmatorii sase ani 100 de milioane de euro intr-o noua fabrica dar si in dezvoltarea unei linii deja existente de productie de frigidere si masini de spalat vase, ambele in Wroclaw, Polonia. Declaratia apartine directorului pentru Europa, Michael Todman, care mai spune ca proiectul de constructie va fi demarat in 2005, iar productia anuala estimata este de un milion de produse. In ce priveste masinile de spalat vase, productia este estimata la 240.000 unitati in 2004 si 500.000 in 2005.



Compania ar mai putea investi inca 32 milioane de euro in Polonia, dupa spusele lui Daniel Verakis, director de comunicare Whirlpool. Producatorul american a subliniat ca interesul sau pentru aceasta tara este datorat fortei de munca disponibile, bunei infrastructuri rutiere si feroviare, dar si sprijinului guvernamental, factori care fac din Polonia o favorita in fata Slovaciei.



"Am gasit in Wroclaw forta de munca calificata disponibila, datorita universitatii si unei bune scoli de inginerie, am mai gasit si o infrastructura rutiera si feroviara grozava in aceasta parte a tarii, si ambele aspecte sunt foarte importante pentru noi", a declarat Todman pentru Interfax." Am primit, de asemenea, sprijin din partea guvernului si ajutor de la primarul orasului Wroclaw."



Polonia a oferit subventii pentru Whirpool totalizand 50 milioane de euro, in garantii directe si reduceri de la plata impozitului pe venit, a afirmat vicepresedintele Sebastian Mikosz.



Whirlpool a preluat controlul asupra fabricantului de electrocasnice polonez Polar in 2002, iar la sfarsitul anului 2003 detinea controlul absolut asupra companiei. Compania a investit peste 30 milioane de euro in Polar doar in ultimii doi ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO