Business Internaţional

Productia industriala din Europa a accelerat, in ciuda semnelor ce indica o incetinire a cresterii economice

13.06.2008, 22:22 16

Productia industriala europeana a inregistrat o crestere neasteptata in luna aprilie in conditiile in care avansul productiei din Franta si Italia au compensat incetinirea din Germania, cea mai mare economie din regiune, scrie Bloomberg.
Productia industriala a celor 15 natiuni care au adoptat moneda unica a crescut cu 0,9% in aprilie, comparativ cu luna anterioara, conform datelor publicare de biroul de statistica al Uniunii Europene. Economistii estimau ca productia lunii aprilie nu va suferi nicio modificare fata de luna precedenta.
Productia ar putea inregistra o scadere in urmatoarele luni, in conditiile aprecierii monedei europene in fata dolarului si incetinirii ritmului de crestere economica la nivel global.
Un indice al sectorului de productie din Europa a coborat in luna mai, conform cifrelor facute publice pe data de 2 iunie. In aprilie, cresterea productiei din Franta si Italia este posibil sa se fi datorat faptului ca Pastele a fost sarbatorit mai devreme anul acesta, lucru care a marit numarul de zile lucratoare, conform economistilor de la Lehman si UniCredit.
"Ar putea urma o scadere a productiei industriale in zona euro in luna mai. Datele privind activitatea din primele luni a celui de-al doilea trimestru nu sunt incurajatoare, insa pana acum ele sunt in conformitate cu estimarile noastre conform carora PIB va ajunge la o stagnare in al doilea trimestru", spune Marco Valli, economist la UniCredit in Milano.
El a afirmat ca o parte din incetinirea ritmului de crestere economica din al doilea trimestru "trebuie privita ca o compensatie pentru cresterea uimitoare din primul trimestru", cand cresterea PIB s-a accelerat pana la 0,8%, de la valoarea de 0,3% in trimestrul precedent.
Productia industriala din Franta a urcat in aprilie cu 1,4% comparativ cu luna anterioara, conform datelor emise de biroul de statistica. Ritmul de productie al Italiei a crescut cu 0,7%, in vreme ce in Germania el a scazut cu 0,7%.
Comparativ cu anul trecut, productia industriala din intreaga zona euro a crescut cu 3,9%. In luna martie a acestui an, productia a scazut cu 0,5% fata de luna anterioara, avand o scadere cu 0,2% peste estimari.
Incetinirea pe care productia industriala din estul Europei a inregistrat-o in luna martie a fost cauzata partial de nivelul mai redus al cererii din zona euro. Avansul productiei industriale in Slovacia s-a redus de la 12,5% in luna februarie la doar 1,8% in luna martie a acestui an, iar o incetinire semnificativa a fost resimtita si in Ungaria, Romania sau Polonia. Economiile deschise, in curs de dezvoltare, sunt usor influentate de cererea pentru produsele lor din partea zonei euro, iar regiunea resimte in prezent efectele incetinirii globale.
In luna martie, Romania s-a aflat pe al treilea loc in topul tarilor cu cea mai mare crestere a productiei industriale, avand un avans de 5,7% fata de aceeasi perioada a anului anterior. Comparativ cu luna februarie, productia industriala a Romaniei a crescut cu 0,7%. In luna martie a acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, Irlanda a avut cea mai mare crestere a productiei industriale, de 6,9%, fiind urmata de Olanda, cu 6,6%.

Productie mai mare
Comparativ cu anul trecut, productia industriala din intreaga zona euro a crescut cu 3,9%.
Productia industriala din Franta a urcat in aprilie cu 1,4% comparativ cu luna anterioara.
Productia ar putea inregistra o scadere in urmatoarele luni, in conditiile aprecierii monedei europene in fata dolarului si incetinirii ritmului de crestere economica la nivel global.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO