Business Internaţional

Profitând de slăbiciunile Europei şi ale SUA, Rusia caută să instaureze o nouă ordine economică mondială

FOTO: Reuters
20.06.2010, 23:32 28

Rusia luptă să ajungă din nou în prima linie a economiilormondiale, în condiţiile în care preşedintele Medvedev a anunţat căsecretul dezvoltării economiei va sta în tehnologia de ultimăgeneraţie şi în investiţiile străine directe şi nu în dependenţa deresursele energetice.

Rusia va încerca să reconfigureze ierarhia economică mondialăîntr-un moment în care lumea iese din criza financiară, a spuspreşedintele rus Dmitri Medvedev, scrie Bloomberg.

"Acesta este un moment unic şi ar trebui să profităm pentru aconstrui o Rusie puternică, modernă şi prosperă, o Rusie care săfie co-fondatoarea unei noi ordini economice mondiale", a spusMedvedev la Forumul Economic Internaţional care s-a desfăşurat laSankt Petersburg.

Rusia va utiliza stimulente fiscale şi alte politici economicecaracteristice economiei de piaţă pentru a transforma statul într-odestinaţie pentru firmele inovatoare din întreaga lume, a completatMedvedev. În public la discursul preşedintelui rus se aflau şidirectorul executiv al Citigroup, Vikram Pandit şi ministrulfrancez de finanţe, Christine Lagarde.

Medvedev, care a intrat în al treilea an al mandatului său,promovează modernizarea pentru a putea transforma Rusia dintr-oeconomie bazată în special pe petrol şi gaze naturale într-unmagnet pentru tehnologia de ultimă generaţie. Dependenţa sa deresursele naturale a alimentat cea mai gravă contracţie în rândulprincipalelor economii emergente anul trecut, când Produsul InternBrut al statului a scăzut cu 7,9%.

Rusia, un nou pol de putere

Guvernul va renunţa începând cu anul viitor la impozitele asupracâştigului de capital pentru investiţiile directe pe termen lung,într-o încercare de a atrage fonduri care să ajute economia să îşireducă dependenţa de resursele energetice şi pentru a eliminacapitalul speculativ, a adăugat el. "Astfel de investiţii suntextrem de importante pentru modernizarea economiei naţionale, iarnoi suntem pregătiţi să creăm instituţii pentru facilitarea unorasemenea investiţii", a spus el. Guvernul va crea în decurs de unan un fond de investiţii care să ajute la atragerea "de investitoristrategici". Astfel, pentru fiecare rublă de la stat, Rusia vaobţine trei ruble capital privat."Noi înţelegem că pentrumodernizarea noastră competiţia internaţională este un stimuldecisiv", a spus preşedintele. "Rusia ar trebui să devină o ţarăatractivă, unde oameni din toată lumea vor veni în căutarea viselorlor".

Investiţiile străine directe au scăzut în primul trimestru cu17,6% comparativ cu perioada similară a anului trecut, până la 2,6mld. dolari.

Rusia va reduce numărul aşa-numitelor "întreprinderistrategice", la care investitorii străini nu au acces, de la 208 la41, potrivit lui Medvedev.

În luna martie, Medvedev i-a cerut miliardarului ViktorVekselberg, deţinătorul holdingului Renova Grup, să supraveghezeeforturile de crearea a versiunii ruseşti a Silicon Valley într-osuburbie a Moscovei, unde reducerile fiscale şi alte subvenţii vorfi oferite pentru atragerea investiţiilor menite să ajute inovaţiaşi să conducă la crearea de produse high-tech. Cisco Systems şiNokia intenţionează să se alăture proiectului.

Rusia îşi revine, zona euro nu

Statul îşi revine din criză, a spus Medvedev. Datoria este"minimă" - 10% din PIB, potrivit estimărilor guvernamentale,rezervele valutare cresc din nou, iar inflaţia se află la minimulultimilor 20 de ani, potrivit preşedintelui. Dacă despre ţara saare cuvinte de laudă, despre zona euro, Medvedev afirmă "că nuexclude" colapsul monedei unice europene, în condiţiile în care UEse luptă cu criza datoriilor.

Întrebat dacă situaţia dificilă ameninţă moneda unică,preşedintele rus a spus: "Până acum, nu. Nu putem exclude însăacest pericol, deoarece aceasta este o situaţie unică".

Medvedev a mai spus că a purtat discuţii cu liderii chinezipentru a transforma yuanul într-o monedă convertibilă, potrivităpentru a fi utilizată pentru rezervele valutare, într-o încercarede a promova monedele statelor emergenţe în detrimentul dolarului.Preşedintele rus a mai amintit rupia indiană ca o monedă care arputea fi inclusă în rezervele valutare mondiale. China şi Rusiadeţin două dintre cele mai mari trei depozite de rezervevalutare.

"Viitorul va confirma corectitudinea previziunilor noastre şicred că viitorul sistemul financiar mondial constă în utilizareadiferitelor monede pentru rezervele valutare şi crearea unuiportofoliu alcătuit din mai multe monede naţionale".

Preşedintele Rusiei despre

Zona euro:

"Până acum, (criza datoriilor din zona euro - n.r.) nu a afectatmoneda unică. Nu putem exclude însă acest pericol, deoarece aceastaeste o situaţie unică".

Dolar ca rezervă valutară:

"Viitorul va confirma corectitudinea previziunilor noastre şicred că viitorul sistemul financiar mondial constă în utilizareadiferitelor monede pentru rezervele valutare şi crearea unuiportofoliu alcătuit din mai multe monede naţionale".

Rusia:

"Acesta este un moment unic şi ar trebui să profităm pentru aconstrui o Rusie puternică, modernă şi prosperă, o Rusie care săfie co-fondatoarea unei noi ordini economice mondiale".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO