Business Internaţional

Profitul Disney, in scadere cu 27%

21.11.2005, 18:51 24

Compania media Walt Disney a raportat castiguri importante din publicitate in cadrul retelelor sale ABC si ESPN pe trimestrul patru, acestea nefiind insa suficiente pentru a compensa pierderile dramatice inregistrate de divizia sa de film, ce a avut de suferit de pe urma unei serii de filme cu succes redus si a declinului vanzarilor de DVD-uri, relateaza The New York Times.

Astfel, pe trimestrul patru incheiat pe 1 octombrie, profitul net al companiei a suferit o scadere de 27%, pana la 379 milioane de dolari (324,6 milioane de euro), de la 516 milioane de dolari, profit inregistrat in perioada similara a anului anterior. Veniturile companiei au crescut cu 3 procente, pana la 7,73 miliarde de dolari (6,62 miliarde de euro), de la 7,54 miliarde de dolari in perioada corespunzatoare a anului trecut.

O mare parte a declinului a fost pusa pe baza pierderilor de 313 milioane de dolari suferite de divizia de film a companiei, unele dintre realizarile acesteia, incluzand "Dark Water" si "The Brothers Grimm", neavand un succes considerabil de box-office.

ABC si ESPN continua sa inregistreze performante, ambele divizii raportand cresteri bazate pe venituri mai mari din publicitate. In cazul ABC in special, vanzarile globale ale serialelor "Lost" si "Desperate Housewives" au generat profituri in crestere.

Divizia de broadcasting, ce include ABC, a raportat un profit net de 48 milioane de dolari pe trimestrul patru, de la pierderi de 75 milioane de dolari cu un an in urma. Profitul operational al diviziei de cablu, ce include ESPN, a crescut pana la 584 milioane de dolari, de la 523 milioane de dolari.

Pe intregul an, veniturile Disney s-au ridicat la 31,9 miliarde de dolari (27,3 miliarde de euro), comparativ cu 30,75 miliarde de dolari in 2004. Profitul net a avut o valoare de 2,5 miliarde de dolari (2,1 miliarde de euro) in anul fiscal 2005, comparativ cu 2,3 miliarde de dolari cu un an in urma.

In cadrul comentariilor facute in fata analistilor, directorul executiv al companiei, Robert A. Iger, a declarat ca intentioneaza sa se concentreze asupra catorva initiative de crestere, cum ar fi restaurarea reputatiei companiei in domeniul filmelor de animatie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO