Business Internaţional

Profitul Electrolux s-a injumatatit

22.04.2003, 00:00 10

Electrolux AB, cel mai important producator de articole electrocasnice din lume, ar putea anunta o scadere a castigurilor pe primul trimestru al anului, pe fondul declinului cererii pe piata din America de Nord si a unor cresterii costuri asociate cu eliminarea unui numar de peste 10.000 de locuri de munca.
Estimarile indica o injumatatire a profitului brut pe primul trimestru, pana la 1,8 miliarde de coroane suedeze (210 milioane de dolari), de la 3,68 miliarde de coroane in acelasi trimestru al anului anterior, conform unui numar de 12 analisti intervievati de SME Direkt. Vanzarile au scazut cu 6,3%, pana la 31,45 miliarde de coroane, arata studiul mai-sus mentionat. Electrolux isi va publica cifrele legate de castiguri pe 22 aprilie.
Directorul executiv al companiei suedeze, Hans Straaberg, ce a fost desemnat in aceasta pozitie in luna aprilie a anului trecut, va reduce cheltuielile pentru a-si spori competitivitatea in fata rivalelor companiei, cum ar fi Maytag Corp.
"Electrolux este afectata de declinul dramatic al pietei americane" a declarat Frans Hoyer, analist in cadrul CAI Chevreux.
Actiunile companiei au scazut cu 2,4%, castigand 1,8 puncte procentuale in acest an. Actiunile Maytag au scazut cu 32% in aceasta perioada, si cu 14% pe 16 aprilie, cand compania a anuntat un declin de 39% al profitului pe primul trimestru.
Aproximaiv 40% din veniturile inregistrate de Electrolux vin de pe piata nord-americana. Increderea consumatorilor americani a inregistrat in luna martie cea mai scazuta valoare din ultimii aproape 10 ani.
Maytag, al treilea mare producator de aparatura electrocasnica din Statele Unite, a declarat saptamana trecuta ca se asteapta ca vanzarile sale sa ramana slabe in restul anlui. Directorul executiv al companiei, Ralph Hake, a declarat ca Maytag va elimina 500 locuri de munca ca parte a unui plan de reducere de costuri.
"In Statele Unite, piata bunurilor de folosinta indelungata este in usoara scadere," a declarat Eric Tournier, analist in cadrul BNP Paribas SA.
In Europa, de unde Electrolux obtine aproximativ 45% din venituri, increderea consumatorilor din cadrul zonei euro a inregistrat cea mai scazuta valoare din ultimii peste sase ani.
Luna trecuta, Standard & Poor's a redus perspectiva legata de ratingul de credit al companiei Electrolux de la stabil la pozitiv din cauza scaderii cererii de pe piata Statelor Unite si Europei si perspectivei negative legate de costuri. S&P si-a mentinut ratingul legat de datoria companiei.
Analistii au remarcat faptul ca, in mod sigur, eforturile depuse de Electrolux in sensul reducerii cheltuielilor i-ar putea conferi un avantaj companiei in fata rivalelor sale. La sfarsitul anului 2002, compania avea 83.300 de angajati, cifra aflata in scadere in ultimii cel putin cinci ani, conform datelor Bloomberg.
Numarul angajatilor Maytag a scazut anul trecut si in 2001, in timp ce in cadrul Whirlpool Corp, cel mai mare producator de aparatura electrocasnica din Statele Unite, numarul angajatilor a crescut anul trecut, conform acelorasi date.
"Compania inregistreaza reduceri de costuri peste granite," arata Hoyer din cadrul CAI Cheuvreux. "Dupa parerea mea, noul director executiv a reusit sa mentina eficienta companiei", a adaugat acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO