Business Internaţional

Profitul Smithfield pe trimestrul al doilea a fost afectat de restructurari

02.12.2005, 20:14 13

Smithfield Foods, cel mai mare procesator de carne de porc din lume, a anuntat in urma cu doua zile ca profitul grupului pe al doilea trimestru a scazut cu aproape 12% din cauza costurilor restructurarilor efectuate in acea perioada.

Profitul net a coborat pana la 43,7 milioane de euro, adica 0,39 de centi pe actiune, in trimestrul incheiat pe 30 octombrie. In acelasi trimestru al anului trecut cifrele respective erau de 49,6 milioane de euro, echivalentul a 0,44 centi pe actiune tranzactionata. Profitul a scazut si datorita costurilor de restructurare a operatiunilor de procesare de pe Coasta de Est a Americii, costuri ce s-au ridicat la 13,83 mil. euro, aproximativ 7 centi pe actiune.

Veniturile au crescut cu 7% pana la suma de 2,46 miliarde de euro, comparativ cu cele 2,3 miliarde de euro de anul trecut. Cresterea a fost influentata si de cresterea vanzarilor la sortimentele din carne de vita cu 30%, cifra acestora fiind de 580 de milioane de euro.

"De obicei trimestrul al treilea a fost cel mai profitabil in industria carnii de porc. Nu cred ca anul acesta va face exceptie", a declarat Joseph W. Luter al treilea, presedintele consiliului de administratie si director executiv al Smithfield. "Sunt foarte optimist in ceea ce priveste a doua jumatate a acestui an, previziunile fiind bune atat in segmentul de crestere a porcinelor, cat si in procesarea lor", a continuat el.

Cotatia actiunilor Smithfield la bursa din New York a variat anul acesta intre 21,80 euro si 29,4 euro pe actiune. Ultima lor cotatie a fost de 25 de euro, in scadere cu 56 de centi, aproximativ 1,8 procente.

Acesta poate fi si efectul declaratiilor oficialilor Smithfield, potrivit carora urmeaza inchiderea mai multor fabrici, printre care si cea din Salem. Ei au precizat insa ca aceste inchideri si restructurari de fabrici nu vor afecta in nici un fel productia totala de carne destinata comercializarii.

In primele sase luni ale anului fiscal, Smithfield a inregistrat un profit de 85,3 mil. euro. In aceeasi perioada a anului trecut profitul a fost de 96,17 mil. euro. Veniturile de anul acesta au fost de 4,97 mld. euro, comparativ cu cele 4,55 mld. euro declarate anul precedent.

In Romania, Smithfield a preluat o buna parte din activele Comtim Timisoara, ajungand principalul jucator de pe piata. Americanii au anuntat ca vor investi 800 mil. dolari in urmatorii ani pentru a deveni cel mai mare jucator regional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24
Cele mai citite ştiri