Business Internaţional

Programul Bush, injumatatit

27.03.2003, 00:00 9

Pe fondul temerilor legate de razboiului cu Irakul si de costurile acestuia, Senatul Statelor Unite si-a schimbat ieri in mod neasteptat optiunile si a votat pentru reducerea la jumatate a pachetului fiscal de 726 de miliarde de dolari propus de presedintele George W. Bush.
Senatul american dominat de Republicani a aprobat reduceri fiscale de numai 350 de miliarde de dolari, si sunt putine sanse ca decizia sa fie schimbata, relateaza CNN Money.
Decizia Senatului poate bloca masura, foarte dezbatuta, de a elimina taxele pe dividende.
Cu 51 de voturi pentru si 48 impotriva, Senatul a votat includerea acestei modificari in bugetul federal pentru anul 2004, de 2.200 miliarde de dolari. Trei Republicani au trecut de partea Democratilor minoritari si au votat pentru reducerea programului fiscal. Acesta consta in accelerarea reducerilor taxelor pe venit si eliminarea taxelor pe dividendele distribuite de companii investitorilor. Potrivit lui Bush, programul are scopul de a impulsiona piata de actiuni si de a crea noi locuri de munca.
Masura de modificare a programului initial a fost luata dupa ce Casa Alba a solicitat Congresului sa aprobe cheltuieli de urgenta de 75 de mliarde de dolari, pentru plata costurlor initiale ale razboiului.
Republicanii sustin ca planul propus de presedintele Bush va stimula economia anemica, va creste veniturile bugetare si in final va diminua chiar deficitele bugetare.
Pe de alta parte, Democratii argumenteaza ca ultima reducere de taxe din 2001 a contribuit la slabirea echilibrului fiscal al economiei americane. Biroul de finante publice al Congresului american, care se opune planului lui Bush, a argumentat ca daca va fi aplicata aceasta politica va perpetua an de an deficitele bugetului american, care ar putea ajunge la 1.820 de mliarde de dolari.
Casa Alba a mentionat ca votul mai are sanse sa fie schimbat, in urma negocierilor dintre Senat si Camera Reprezentantilor, dar economistii cred ca va fi destul de dificil din cauza costurilor suplimentare generate de razboi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO