Business Internaţional

Protestele din Istanbul continuă. Demonstranţii cer demiterea şefilor poliţiei

Protestatarii cer concedierea şefilor poliţiei, inter­zicerea folosirii gazelor lacrimogene şi eliberarea protestatarilor reţinuţi. AFP/Mediafax Foto

Protestatarii cer concedierea şefilor poliţiei, inter­zicerea folosirii gazelor lacrimogene şi eliberarea protestatarilor reţinuţi. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

05.06.2013, 21:26 410

Poliţia a folosit din nou ieri gaze lacrimogene şi tunuri cu apă contra protestatarilor din Istanbul în cea  de-a cincea noapte de demonstraţii antiguvernamentale. Acestea vin după ce cu o zi înainte vicepremierul şi-a cerut scuze manifestanţilor răniţi care au acţionat „din sensibilitate“ pentru mediul înconjurător.

Activiştii turci au cerut conce­dierea şefilor poliţiei din Istanbul, epicentrul protestelor care au cuprins zeci de oraşe, Ankara şi altele din cauza violenţei cu care au răspuns de­monstraţiilor, scrie BBC. De ase­menea, ei au respins scuzele vice­pre­mierului Bulent Arinc, spunând că remarcile sale „amintesc de un război civil“.

Un grup cunoscut drept „Plat­forma Solidarităţii Taksim“ (Taksim este piaţa unde au avut loc primele proteste – n.red.) susţine că i-a înmânat ieri lui Arinc o listă cu re­vendicări, acestea incluzând inter­zicerea folosirii gazelor lacrimogene, eliberarea protestatarilor reţinuţi şi renunţarea la planurile de a urbaniza parcul Gezi, din Piaţa Taksim, singurul loc verde din zonă. „De paşii pe care-i face guvernul depinde evoluţia evenimentelor“, spun repre­zentanţii grupului de activişti.

Când şi-a cerut scuze, vicepre­mierul a asigurat că protestele iniţiale au fost „juste şi legitime“ şi că excesul de forţă al poliţiei a fost greşit. Bilanţul oficial este de două persoane ucise în manifestaţii. Poveşti care circulă pe site-urile de socializare spun că poliţia a folosit atât de mult gazele lacrimogene şi sprayurile cu piper încât pe străzi au murit câinii şi pisicile comunitare. Imaginea simbol a protestelor din Turcia a devenit o tânără îmbrăcată în rochie roşie şi cu părul răvăşit atacată de un poliţist cu un spray cu piper.


 

În Iran, o înmormântare s-a transformat într-un protest cu zeci de mii de participanţi

Câteva zeci de mii de iranieni au participat la înmormântarea unui cleric dizident, eveniment care s-a transformat în cel mai mare protest antiiguvernamental din ultimii ani, scrie BBC.

Protestatarii au scandat sloganuri antiguvernamentale şi împotriva liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, cerând „moartea dictatorului“. Ayatollahul Jalaluddin Taheri, care a murit la vârsta de 87 de ani, era unul dintre cei care s-au opus cel mai îndârjit extremiştilor din guvern şi a demisionat în semn de protest. Luna aceasta vor avea loc alegeri prezidenţiale. Lista candidaţilor este dominată de conservatori şi extremişti apropiaţi lui Khamenei.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 06.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO