Business Internaţional

PSA se consolideaza in Europa de Est

12.12.2005, 19:37 40

Grupul francez PSA Peugeot-Citroen a anuntat o investitie de 357 mil. euro in noi capacitati de productie din Slovacia, suma urmand sa fie alocata extinderii fabricii de la Trnava, in apropierea Bratislavei. Aceasta din urma se afla momentan in constructie, iar productia urmeaza sa inceapa in 2006, informeaza cotidianul francez Le Figaro.

Jean-Martin Folz, presedintele PSA Peugeot-Citroen, nu a ascuns niciodata faptul ca nu se pune problema unei cresteri a capacitatii de productie in Europa Occidentala. "Pentru capacitatile suplimentare de productie, avem in vedere zonele din afara Europei de Vest", a declarat Folz, la inceputul acestui an. Iata ca el nu s-a abatut de la aceasta "regula" si a investit intr-o noua fabrica in Slovacia. Aceasta din urma ii va permite asamblarea a peste 150.000 de unitati anual ale noului model pe care compania il va scoate pe piata in 2010.

Pentru a se tine departe de critici, PSA a precizat ca noul model nu va reprezenta un substituent pentru nici un alt model ce poarta marca Peugeot sau Citroen. De asemenea, noua masina va fi conceputa pe baza modelului Peugeot 207, insa "cu un stil complet diferit", conform conducerii producatorului auto.

Proiectul va permite crearea a 1.800 de noi locuri de munca. Acestea se vor adauga la cele 3.500 de posturi deja existente. PSA va beneficia, de asemenea, de un ajutor de 53,6 mil. euro din partea autoritatilor slovace, drept incurajare in demararea noului proiect. Trnava va deveni, astfel, unul dintre cele mai importante centre de productie ale grupului francez.

Le Monde semnaleaza ca investitia vine intr-un moment in care PSA se confrunta cu o incetinire a productiei. Grupul a anuntat unele masuri de trimitere in somaj tehnic a angajatilor unui numar semnificativ al fabricilor din Franta, datorita vanzarilor neasteptat de reduse. Insa, aceasta ultima investitie a sa confirma tendinta generala a marilor grupuri din domeniul industriei auto de a-si spori capacitatile de productie din afara tarii lor de origine, unde le este mult mai greu sa isi rentabilizeze noile investitii. PSA a inaugurat, anul acesta, o alta fabrica de productie, in colaborare cu Toyota, in Cehia. Fabrica este destinata productiei modelelor Peugeot 107 si Citroen C1.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO