Business Internaţional

„Putredul“ Wall Street îşi devorează copiii. Anticapitalismul face primele victime în cursa pentru Casa Albă

„Putredul“ Wall Street îşi devorează copiii. Anticapitalismul face primele victime în cursa pentru Casa Albă

Mitt Romney, candidat multimilionar pentru învestitura republicană în cursa pentru Casa Albă

Autor: Iulian Anghel

11.01.2012, 00:03 1574

"Stigmatul" Wall Street bântuie America. Mitt Romney, candidat multimilionar pentru învestitura republicană în cursa pentru Casa Albă, unul dintre republicanii care l-ar putea înfrânge pe Barack Obama în alegerile din toamnă, are mari probleme în a explica legăturile sale trecute cu lumea financiară. Din om care poate crea locuri de muncă, dat fiind trecutul său de om de afaceri de succes, Romney (64 de ani, fost guvernator de Massachusetts) a devenit în ochii competitorilor săi din Partidul Republican şi ai adversarilor din Partidul Democrat un "paria", un "finanţist rapace" care a distrus locuri de muncă şi a trimis oameni în şomaj. Şi asta pentru că, în trecut, a deţinut o companie (de pe urma căreia a făcut, e adevărat, avere) care s-a ocupat de reorganizarea altor societăţi comerciale.

Nici în tabăra democrată lucrurile nu stau altfel. Şeful de cabinet al preşedintelui Obama, William Daley (63 de ani), cel mai influent personaj de la Casa Albă, a depus luni armele. Daley şi-a înaintat demisia din funcţia de secretar general al Casei Albe, poziţie strategică al cărei deţinător este principalul consilier al preşedintelui. Deloc întâmplător, în vremea numirii sale la Casa Albă în urmă cu un an şi ceva, el era membru în conducerea băncii JP Morgan Chase, una dintre cele mai detestate instituţii de pe Wall Street de-a lungul crizei financiare. Numirea sa a fost percepută ca o încercare a lui Barack Obama de a concilia administraţia democrată cu lumea financiară. Acum a plecat. Obama a pornit la luptă pentru un al doilea mandat, iar "stigmatul" Wall Street l-ar fi putut jena. O pot arăta declaraţiile făcute de omul care l-a făcut preşedinte, strategul cu minte strălucită, dar fără sentimente, David Axelrod, atunci când comentează evoluţia celui mai temut dintre republicani, Mitt Romney: "Romney nu este un creator de locuri de muncă, ci un tâlhar de locuri de muncă", aluzie la evoluţia sa trecută în mediul financiar-bancar.

După ce săptămâna trecută a câştigat alegerile interne din Partidul Republican în vederea învestiturii în statul Iowa, este de aşteptat ca Romney să le câştige astăzi şi pe cele din New Hampshire.

Dar "stigmatul" Wall Street îi urmăreşte, iar acestuia i s-a adăugat propria-i stângăcie. I-ar plăcea, a spus luni Romney, să-i concedieze pe unii dintre cei din societăţile de asigurare care nu-şi respectă angajamentele. Până aici i-a fost. Vorbele i-au fost scoase din context pentru a ilustra, încă odată, ce susţin adversarii săi: nu este un creator de locuri de muncă, ci un distrugător, care în trecut prin activităţile sale a trimis oameni în şomaj!

Valul anticapitalist ce a cuprins America sau Europa odată cu criza financiară se întinde acum peste campania electorală din Statele Unite. Obama pare să fi înţeles de unde bate vântul, la fel ca şi adversarii lui Romney din Partidul Republican. Numai că, în America, nu toată lumea este anticapitalistă. Iar până ce strategii să înţeleagă asta s-ar putea ca Wall Street să facă ceva victime.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO