Business Internaţional

Fratele celui care a inaugurat parcul de distracţii TerraPark din Bucureşti a demisionat de la Casa Albă

Fratele celui care a inaugurat parcul de distracţii TerraPark din Bucureşti a demisionat de la Casa Albă

Foto: AFP

Autor: Iulian Anghel

10.01.2012, 12:43 662

William Daley, cel mai influent personaj de la Casa Albă, fratele fostului primar al oraşului Chicago, Richard M. Daley care în octombrie trecut a inaugurat, în prezenţa Elenei Udrea, a primarului sectorului 6 Cristian Poteraş şi a Nadiei Comaneci, parcul de distracţii TerraPark din sectorul şase al Bucureştiului, a demisionat din poziţia de secretar general al Casei Albe.

"Accept cu regret demisia", a anunţat Barack Obama. De ce ar regreta însă preşedintele? Postul de secretar general al Casei Albe este unul strategic. Prin tradiţie, persoana care deţine această poziţie este cel mai apropiat colaborator al preşedintelui american. El conduce aripa de vest a Casei Albe, "centrul nervos" al Executivului american.

Daley, în vârstă de 63 de ani, a fost numit în această poziţie în urmă cu ceva mai bine de un an. Era, în vremea numirii sale la Casa Albă, membru în conducerea băncii JP Morgan Chase, una dintre cele mai detestate instituţii de pe Wall-Street, de-a lungul crizei financiare.

Numirea sa a fost înţeleasă ca o încercare a preşedintelui de a cădea la pace cu Wal-Street-ul, de a îmbunătăţi relaţiile dintre administraţie şi lumea financiară.

Dar Obama este în campanie pentru al doilea mandat. Şi, după cum evoluează dezbaterile, "putredul" Wall-Street va cântări mult în economia alegerilor. Deja principalul candidat republican la învestitură pentru alegerile prezidenţiale, Mitt Romney, are mari probleme din cauza legăturilor sale cu lumea financiară de pe urmă căreia s-a îmbogăţit. Iar unul dintre "acuzatori" este chiar David Axelrod, strategul de geniu care l-a făcut preşedinte pe Obama.

Să fie mâna lui Axelrod? În ultima vreme, în presa americană au apărut informaţii privind o marginalizare a lui Daley, căruia i-ar fi fost retrase anumite prerogative. În orice caz, el se va întoarce la Chicago care este fieful lui Obama, acelaşi Obama care ţinteşte un al doilea mandat la Casa Albă.

Daley preluase funcţia de la nu mai puţin celebrul Rahm Emmanuel unul dintre cei mai influenţi consilieri ai lui Obama în prima parte a primului său mandat.

Fost secretar pentru comerţ în administraţia lui Bill Clinton, William Daley este fratele mai mic al lui Richard Daley a fost primar al celui mai mare oraş din Illinois, Chicago, timp de 22 de ani (şase mandate). Tatăl lor, al cărui nume a fost tot Richard, a fost primarul oraşului Chicago din 1955 şi până la moartea sa, în 1976.

În octombrie trecut, Richard M. Daley a fost invitat la Bucureşti şi a inaugurat în prezenţa Elenei Udrea, ministrul dezvoltării şi turismului, a primarului sectorului 6, Cristian Poteraş, şi a fostei gimnaste Nadiei Comaneci, parcul de distracţii TerraPark din bulevardul Timişoara.

Parcul de distracţie a fost dezvoltat de producătorul de diamante sintetice Rami Dacia, care a preferat să îşi convertească spaţiul de producţie pentru realizarea acestui parc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO