Business Internaţional

Răzbunarea istoriei: Brazilia poate scoate Portugalia din ghearele FMI

Autor: Livadariu Andreea

30.03.2011, 17:12 49

Dilma Rousseff, preşedintele Braziliei - fosă colonie aPortugaliei -, ia serios în calcul să acorde un sprijin financiarPortugaliei, cu scopul de a ajuta fosta putere colonială să iasădin criza datoriilor, scrie cotidianul britanic The Guardian.

Dilma Rousseff a declarat miercuri că guvernul brazilian discutăasupra modalităţilor prin care ar putea ajuta Lisabona. Primasoluţie ar fi cumpărarea datoriei portugheze, iar cea de-a doua arfi o injecţie de lichiditate, prin cumpărarea de către Brazilia apropriilor obligaţiuni aflate în prezent în posesia guvernuluiportughez.

Orice colac de salvare aruncat de Brazilia ar fi binevenitpentru Portugalia, ale cărei costuri pentru datorii au ajuns laniveluri record. Ratingul de credit al Portugaliei a fost coborâtîn această săptămână la nivelul "junk", cei mai mulţi economiştifiind de părere că Lisabona este mai aproape ca oricând de unpachet de salvare.

Brazilia s-a desprins din imperiul colonial al Portugaliei în anul1822, însă cele două ţări au în continuare legături economice şipolitice strânse. Potrivit datelor FMI, economia Braziliei este înprezent de zece ori mai mare decât cea a Portugaliei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO