Business Internaţional

RBS pune pe masa 72 mld. euro pentru ABN Amro

26.04.2007, 19:59 17

Consortiul bancar condus de Royal Bank of Scotland (RBS), care concureaza cu banca britanica Barclays pentru achizitia ABN Amro, a anuntat ca va oferi 39 de euro pe actiune sau 72,2 miliarde de euro pentru banca olandeza, daca aceasta va renunta la vanzarea pentru 21 de miliarde de dolari a diviziei sale americane LaSalle catre Bank of America, scrie Financial Times.
Aceasta este ultima runda in lupta stransa pentru castigarea controlului asupra ABN Amro, batalie ce parea sa fi fost castigata de Barclays in momentul in care oferta sa in valoare de 66 de miliarde de euro a fost acceptata luni, inaintea unei intalniri cu consortiul bancar programata pentru dupa-amiaza aceleiasi zile. Intalnirea a fost mai apoi anulata.
Consortiul alcatuit din RBS, banca spaniola Santander si Fortis, banca belgiano-olandeza, a anuntat in cadrul unei declaratii ca a acceptat invitatia de a se intalni cu oficialii ABN Amro, invitatie formulata in cadrul unei scrisori primite marti seara.
Consortiul intentioneaza sa-si prezinte propunerile in cadrul intrunirii si sa ceara sa i se permita inceperea operatiunilor de due diligence.
Consortiul a declarat ca oferta sa depaseste cu 13% valoarea ofertei facute de banca britanica Barclays in raport cu pretul inregistrat la inchiderea sedintei de tranzactionare de marti, iar termenii ofertei ar fi mai simpli pentru investitori si autoritatile de reglementare.
Oferta de 39 de euro va fi 70% sub forma de cash, restul fiind reprezentat de actiuni RBS. Consortiul a declarat ca propunerile sale sunt "mai avantajoase pentru actionarii ABN Amro", argumentand ca in urma tranzactiei ar "rezulta operatiuni mai puternice cu pozitii mai puternice pe piata si perspective mai solide de crestere." Tranzactia va genera "beneficii concrete pentru actionarii, clientii si angajatii ABN Amro".
Totusi, oferta este conditionata de renuntarea de catre ABN Amro la acordul incheiat privitor la vanzarea LaSalle, divizie pe care RBS doreste sa o detina pentru a-si putea extinde operatiunile pe piata americana.
Consortiul spera ca o intrunire sa fie programata cat mai curand posibil, desi board-ul RBS se afla in Edinburgh pentru intrunirea anuala a bancii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO