Business Internaţional

Reacţia CNCAN după ce un depozit de deşeuri radioactive din Kiev a fost lovit de rachete

Reacţia CNCAN după ce un depozit de deşeuri...

Autor: Andreea Tobias

27.02.2022, 20:12 118

Nu există în prezent motive de îngrijorare pentru România, precizează Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, după ce un depozit de deşeuri radioactive din Kiev a fost lovit de rachete.

După ce au apărut informaţii despre evenimentul ce a avut loc la depozitul de deşeuri radioactive din apropierea capitalei ucrainene Kiev, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) precizează că Autoritatea de Reglementare şi Control din Ucraina (State Nuclear Regulatory Inspectorate of Ukraine - SNRIU) a confirmat faptul că depozitul nu a fost avariat şi măsurătorile efectuate cu dispozitivele portabile au indicat că nivelurile radiaţiilor din jurul depozitului sunt la nivelul fondului natural, neexistând nicio ameninţare pentru public.

În acest depozit sunt păstrate deşeuri rezultate din utilizarea surselor de radiaţii în medicină, cercetare şi industrie, deşeuri cu radioactivitate scazută.

Pentru România, nu există în prezent motive de îngrijorare.

Rachetele au lovit duminică un depozit cu deşeuri radioactive din Kiev. Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară din Ucraina a arătat că rachetele au lovit situl de eliminare a deşeurilor radioactive al filialei din Kiev a întreprinderii specializate de stat Radon.

Amploarea distrugerilor nu a putut fi evaluat.

„Sistemul automat de monitorizare a radiaţiilor a eşuat. Dar camerele de supraveghere au înregistrat căderea rachetelor. Evaluarea situaţiei radiaţiilor va fi efectuată cu ajutorul unor dispozitive portabile după terminarea tirului”, arăta Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară din Ucraina, însă primele estimări arătau că nu există niciun pericol pentru populaţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO