Business Internaţional

Realitatea din spatele salvării Greciei. Cea mai mare parte a banilor contribuabililor din Europa au ajuns pe mâinile deţinătorilor de obligaţiuni

Realitatea din spatele salvării Greciei. Cea mai mare parte a banilor contribuabililor din Europa au ajuns pe mâinile deţinătorilor de obligaţiuni

Autor: Adrian Voicu

25.10.2011, 16:47 1458

Mai mult de jumătate din banii împrumutaţi Greciei până acum de Fondul Monetar Internaţional şi ţările europene au fost folosiţi pentru plata deţinătorilor de obligaţiuni, un transfer de miliarde de euro din banii contribuabililor ajungând la băncile europene şi fondurile de pensii care au investit în această ţară, arată o analiză citată de Washington Post.

Conform programului de salvare aprobat de FMI şi Uniunea Europeană în mai 2010, guvernul elen a fost ţinut pe linia de plutire de împrumuturi care s-au ridicat la 65 miliarde de euro.

Aproximativ 37 de miliarde de euro au fost folosiţi pentru plata obligaţiunilor care au ajuns la maturitate de la începerea programului până luna trecută, arată analiza programului făcută de liderii europeni reuniţi la Bruxelles.

Băncile europene sunt printre cei mai importanţi investitori în obligaţiunile Greciei. Având acest lucru în vedere, oficiali din ţări în curs de dezvoltare, au argumentat că FMI, condus de un board european şi doi şefi francezi (Dominique Strauss Kahn şi, apoi, Christine Lagarde), este tot mai interesat să protejeze invesitorii privaţi din Europa decât să supravegheze programele care au dus la închiderea multor bănci în timpul crizei financiare din Asia.

"Criza din zona euro afectează multe economii europene, inclusiv cea britanică", a spus cancelarul trezoreriei britanice George Osborne. "Am avut destule măsuri pe termen scurt".

Marea Britanie, care nu foloseşte euro ca monedă naţională, s-a arătat în ultimul timp tot mai îngrijorată cu privire la deciziile luate de liderii europeni, îngrijorarea terminându-se cu tensiunile dintre premierul britanic şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy.

Raportul, pregătit de COmisia Europeană împreună cu banca centrală şi FMI, a arătat că, chiar şi cu un plan de salvare revizuit în iulie, datoriile Greciei nu sunt sustenabile. Şi cu toate acestea, liderii europeni nu par dornici să ia o decizie. Cea mai drastică ar fi impunerea pierderilor masive asupra investitorilor privaţi, acestora plătindu-li-se un procent de 50%-60% din datorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO