Business Internaţional

Reasiguratorii se bucura in sfarsit de zile mai bune

19.09.2006, 20:53 20

Companiile de asigurare si reasigurare isi revin treptat dupa cinci ani de rezultate mediocre, anunta Le Figaro.
Sectorul a fost mai intai lovit de atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 si de declinul pietelor financiare, mai apoi a suferit socul uraganului Katrina, urmat de uraganele Rita si Wilma. Anul acesta, moralul este mai ridicat la Monte Carlo, unde are loc reuniunea anuala a companiilor din sectorul reasigurarilor.
Anul trecut, pierderile atinsesera un nivel istoric. Costurile daunelor asigurate legate de uragane au depasit 65 de miliarde de dolari (51 miliarde euro). Numai costurile legate de uraganul Katrina au fost de patru ori mai mari decat cele legate de World Trade Center.
Paradoxal, aceste pierderi au permis sectorului sa recastige "o pozitie mai solida decat cea detinuta inaintea producerii uraganelor Katrina, Rita si Wilma", remarca agentia de rating Fitch. Chiar daca nu s-au mai regasit pe plan global in aceeasi pozitie solida din punct de vedere financiar pe care o aveau inainte de 11 septembrie, sustine Jean-Philippe Thierry, presedinte al AGF (Assurance Generale de France), companiile de asigurare si cele de reasigurare au raportat rezultate bune pe primul semestru al acestui an. Modelele de anticipare a riscului au fost revizuite, portofoliile au fost diversificate. In fine, sectorul a fost recapitalizat.
In paralel, procesul de concentrare s-a accelerat prin fuziuni si achizitii: Swiss Re-GE Insurance Solutions, Stone Point-Axa Re, Scor-Revios.
In acest context, cat priveste anul 2007, tendinta va fi catre stabilitate, intr-adevar catre o usoara scadere a preturilor. Printre exceptii, totusi, se numara catastrofele naturale din Statele Unite, unde cresterea preturilor va continua, cat si sectoarele maritim si energetic. In Franta, cresterea primelor de reasigurare impotriva furtunilor ar putea fi de aproximativ 5% in 2007.
Singurul punct de discordanta in Franta este legat de sectorul auto. Companiile de reasigurare ameninta ca vor transfera in propriile preturi, in procent de maximum 15%, dupa unele estimari, pierderile din ultimii ani. Orice s-ar intampla, impactul asupra asiguratilor ar trebui sa fie limitat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO