Business Internaţional

Reducerea TVA pentru restaurante se dovedeste a fi o eroare a lui Sarkozy

26.11.2009, 23:08 25

Presedintele francez Nicolas Sarkozy ar putea incepe sa regretedecizia de reducere a taxei pe valoarea adaugata pentru meseleservite la restaurant pe care a luat-o la inceputul acestui an,scrie Financial Times.

Reducerea TVA de la 19,6% la 5,5% intr-un numar de 185.000 derestaurante, baruri si cafenele trebuia sa duca la o diminuaresubstantiala a preturilor, la majo­ra­rea salariilor angajatilordin acest sector si la crearea a 40.000 de locuri de munca.Niciunul din aceste efecte nu s-a materializat insa, iar guvernular putea pierde veni­turi bugetare in valoare de 2,4 miliarde deeuro (3,6 mld. dolari) intr-un an fiscal intreg in urma acesteire­duceri.

Preturile din restaurante au scazut cu numai 1,46% in decursul apatru luni ce au urmat punerii in aplicare a acestei reduceri pe 1iulie, conform cifrelor publicate de agentia de statistica francezaInsee luna trecuta. Aceasta reducere modesta s-ar putea datora uneiscaderi a cererii pe fondul recesiunii.

Intre timp, angajatorii si sindicatele sunt in conflict cuprivire la cat din aceasta reducere de taxe ar trebui transmisa incresteri salariale si alte beneficii pentru angajatiirestaurantelor.

Grupurile de lobby pentru restaurante sustin ca reducerea aajutat segmentul pe fondul recesiunii.

Sarkozy a prezentat reducerea drept un triumf di­plo­­matic dupao lupta de opt ani dusa de autoritatile din Paris pentruconvingerea altor guverne din UE sa o sus­tina. Succesul saupolitic este considerat insa un esec fis­cal, chiar si ininteriorul partidului sau.

La inceputul acestei saptamani, comitetul pe finante din cadrulSenatului a votat in unanimitate pentru anularea reducerii TVA,sustinand ca aceasta nu este justificata avand in vedere lipsa unorreduceri de preturi "convingatoare". Amendamentul a fost ulteriorrespins de plenul Senatului.

Un motiv pentru reactia impotriva acestei reduceri este faptulca deteriorarea rapida a finantelor publice franceze evidentiazacostul unor reduceri de taxe precum cea din cazulrestaurantelor.

Un organism de consultanta a pus la indoiala luna trecutaproiectiile ministerului de finante conform carora 10.000 pana la50.000 de locuri de munca ar putea fi create in urma unei reduceria TVA. Organismul a concluzionat ca numai 6.000 de locuri de muncaar fi create. Sarkozy a declarat ca nu va anula "niciodata"reducerea TVA, descriindu-i pe proprietarii de restaurante drept"oameni care muncesc din greu si nu cer niciodata nimic".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO