Business Internaţional

Relansarea economica a UE sustine cresterea PIB in Europa Centrala

23.08.2000, 00:00 15



Strangerea legaturilor dintre Uniunea Europeana si Europa Centrala si de Est, va alimenta o crestere economica puternica in tarile din regiune in urmatorii doi ani, apreciaza analistii bancii Credit Suisse First Boston.

Potrivit ultimelor estimari, Republica Ceha, Ungaria si Polonia urmeaza sa inregistreze in acest an o rata medie de crestere a Produsului Intern Brut (PIB) de 4,8%, fata de 3,3% la nivelul anului trecut.

Anul viitor, ritmul expansiunii economice a celor trei tari central-europene ar putea ajunge la 5%.

Analistii Credit Suisse First Boston (CSFB) considera ca principalul factor care sustine aceasta dinamica economica ridicata consta in puternica relansare a economiei Uniunii Europene, care reprezinta piata de desfacere a aproximativ 70% din exporturile Cehiei, Poloniei si Ungariei.

"Un factor cheie al accelerarii cresterii economice in Europa Centrala si de Est il reprezinta ascensiunea rapida a PIB in Uniunea Europeana", se arata in raportul CSFB.

Cele mai recente studii releva existenta unei corelatii din ce in ce mai puternice intre cresterea PIB in Uniunea Europeana si dinamica accelerata a exporturilor si productiei industriale realizate de Cehia, Ungaria si Polonia.

Incepand din 1997 si pana in primul trimestru al acestui an, datele statistice arata ca o crestere de un procent a Produsului Intern Brut in tarile Uniunii Europene s-a reflectat intr-o crestere cuprinsa intre sapte si noua procente a productiei industriale a celor trei tari luate in studiu.

Aceeasi dinamica a PIB-ului comunitar a condus la o crestere de 15-18% a exporturilor realizate in perioada respectiva de Cehia, Ungaria si Polonia.

"Toate aceste corelatii economice stranse indica o crestere vizibila a gradului de convergenta si de integrare dintre cele doua regiuni economice", se mentioneaza in concluziile studiului elaborat de analistii de la Credit Suisse First Boston.

Daca in Ungaria analistii incep sa vorbeasca de posibilitatea unei supraincalziri economice, guvernul Poloniei are in vedere o revizuire a obiectivelor macroeconomice pentru anul viitor, mizand, totusi, pe o rata de crestere economica de 5,7%, fata de 5,3% in acest an.

Aceasta tinta este amenintata de un puseu inflationist, care ar putea impinge rata anualizata pe 2000 la 9,1%. Deja, banca centrala este pregatita ca pana la sfarsitul acestei luni sa majoreze ratele dobanzilor pentru a evita revenirea la o rata a inflatiei de doua cifre.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO