Business Internaţional

Rusia s-a folosit de România pentru a băga Bulgaria în proiectul South Stream

Rusia s-a folosit de România pentru a băga Bulgaria în proiectul South Stream
17.10.2010, 15:08 21

Memorandumul de înţelegere între Gazprom şi România privindposibila cooperare în proiectul South Stream a slăbit considerabilpoziţia Bulgariei în negocierile referitoare la participareastatului bulgar la construcţia gazoductului, potrivit publicaţieiruse Lenta.ru, citată de Novinite, informează Mediafax Business.

Gazprom a anunţat miercuri că România ar putea semna în primultrimestru al anului următor un acord interguvernamental cu Rusiaprivind cooperarea în proiectul South Stream, dacă rezultatelestudiului de fezabilitate vor fi pozitive.

Publicaţia a notat că acesta a fost motivul pentru care Bulgariaa adoptat o poziţie mult mai activă şi a încheiat vineri acorduriimportante cu partea rusă, în timpul vizitei şefului Gazprom,Alexei Miller.

Ruta prin România a South Stream reprezintă o alternativă latraseul propus iniţial prin Bulgaria, iar vizita lui Miller laBucureşti a îmbunătăţit considerabil poziţia Gazprom în faţaautorităţilor de la Sofia, care au evitat într-o anumită măsură unangajament ferm pentru proiect.

Articolul, intitulat sugestiv "Bulgaria împinsă în South Streamprin România", citează experţi care consideră că Rusia s-a folositde România pentru a exercita presiuni asupra Bulgariei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24