Business Internaţional

Rusii sunt tari la baut. Cam de 20 miliarde de dolari

06.08.2003, 00:00 29



Cu un consum de 19 litri pe cap de locuitor, adica mai mult de 20 miliarde dolari "investiti" in vodca, coniac, lichior si whisky, rusii sunt lideri incontestabili in topul global al vanzarilor de bauturi alcoolice. Ei au consumat o treime din bauturile alcoolice tari vandute in Europa anul trecut si au contribuit cu un sfert la vanzarile totale de bauturi alcoolice de pe continent, arata un studiu publicat de compania britanica de research Datamonitor.



Circa 80% din bauturile alcoolice cumparate in 2002 au fost bauturi "incolore", dominanta fiind vodca, bautura pe care rusii au dat aproape 16 miliarde de dolari. Analistul Jonathan McKenna, de la Datamonitor, estimeaza ca nivelul consumului de vodca nu se va reduce semnificativ in urmatorii ani. Previzunea sa este ca "bautura nationala din Rusia', vodca va ajunge la o cota de piata de 73% pana in 2007. "Bauturile produse local, relativ ieftine, si patima rusilor pentru vodca indica pastrarea popularitatii acestei bauturi nationale a Rusiei si in continuare".



Datamonitor plaseaza Polonia pe locul doi, dupa consumul de vodca anul trecut, cu 5 miliarde dolari, din cele 60 miliarde dolari cheltuiti pe bauturi alcoolice de intreaga emisfera vestica in 2002.



Pierde teren vodca?



"Cresterea veniturilor populatiei din Rusia, si modificarea preferintelor de consum sub influenta obieciurilor vestice, ar putea ameliora mult performanta bauturilor care concureaza cu vodca in urmatorii cinci ani", spune McKenna. "Coniacul si lichiorurile au impartit locul doi in preferintele rusilor", coniacul avand o cota de piata de 14,2% din vanzari, iar lichiorurile circa 6,16%.



Analistii sectorului de bunuri de larg consum sustin ca in provincie vodca ramane de departe bautura traditionala cea mai indragita. "In termeni de volum celelalte bauturi spirtoase detin doar o fractiune mica din total", spune Pavel Sapkin, presedintele asociatiei nationale pentru alcool din Rusia, adaugand ca nici coniacurile ieftine nu reusesc sa converteasca interesul oamenilor de rand pentru vodca.



"Consumatorii sunt mai conservativi in afara capitalei", spune Rimma Ceainikova, de la firma de consultanta BKG. "Cand vine vorba sa cumpere bauturi alcoolice tari, rusii din provincie aleg in aproape 100% din cazuri vodca".



Carcotasii



Nu toata lumea este insa de acord cu concluziile studiului realizat de Datamonitor. "Estimariel Datamonitor sunt departe de realitate", crede Andrei Sterlin, directorul general al agentiei moscovite de cercetare de piata Business-Analytica. In calculele sale, Datamonitor a estimat pretul mediu al unui litru de vodca la aproape 7$, spune Sterlin, in vreme ce estimarile firmei sale arata ca pretul unui litru de vodca a fost in medie 5$ la Moscova, si cu 1$ mai putin in provincie. Sterlin crede ca vanzarile totale de bauturi alcoolice din Rusia s-au situat intre 9-10 miliarde dolari. andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO