Business Internaţional

S&P a înrăutăţit perspectiva Erste, inclusiv din cauza recuperării lente a economiei României

Autor: Marius Oncu

12.10.2011, 16:12 373


Ratingul pentru credite pe termen lung a fost menţinut la "A", iar cel pentru împrumuturi pe perioadă scurtă la "A-1", potrivit unui comunicat al S&P. Ratingul individual al grupului a fost revizuit în scădere de la "a-" la "bbbĂ".

"Înrăutăţirea perspectivei reflectă riscurile pentru o deteriorare a situaţiei financiare a Erste, ca urmare a înrăutăţirii condiţiilor operaţionale în Ungaria şi a recuperăii economice lente din România", se arată în comunicat. Ungaria şi România reprezentau, împreună, la sfârşitul anului trecut, circa 15% din expunerea totală la risc de default a grupului.

Calificativul pentru credite pe termen lung reflectă statutul Erste de bancă cu importanţă sistemică în Austria, ţară care îşi poate susţine sectorul bancar, şi aşteptările S&P ca grupul să primească sprijin dacă ar fi necesar.

Erste a anunţat, luni, că va înregistra o pierdere de 700-800 de milioane de euro în 2011. O mare parte a acestei pierderi este atribuită unei amortizări parţiale de fond comercial de circa un miliard de euro la subsidiarele din Ungaria şi România. Capitalul, definit conform criteriilor S&P, exclude fondul comercial, astfel că măsura anunţată de Erste nu influenţează opinia agenţiei referitoare la situaţia capitalului băncii.

În plus, Erste va înregistra pierderi şi din reclasificarea şi schimbarea tratamentului contabil pentru portofoliul CDS. S&P consideră aceste costuri ca având caracter excepţional, nefiind rezultate din operaţiunile normale ale băncii.

Combinaţia dintre aceste costuri excepţionale şi situaţia din Ungaria, unde banca trebuie să constituie provizioane suplimentare de 450 de milioane de euro, vor împiedica o îmbunătăţire a capitalului Erste în 2011, situaţie anticipată de S&P. Agenţia se aşteaptă ca Erste să raporteze un capital ajustat la risc de 6% la sfârşitul anului 2011, în mare, apropiat celui din 2010.

Totodată, Erste ar putea avea dificultăţi în a readuce profitul la nivelul anterior crizei. În opinia S&P, cel puţin în următorii doi ani, situaţia financiară a Erste s-ar putea înrăutăţi, ceea ce explică revizuirea calificativului individual.

Perspectiva negativă reflectă temerea unor pierderi mai mari rezultate din costul riscului, peste totalul de 3,1-3,8 miliarde de euro estimat pentru 2011 şi 2012. În acelaşi timp, încetinirea economică anticipată la nivel european ar putea împiedica creşterea afacerilor, chiar şi în ţări est-europene care au rezistat bine până acum, precum Cehia şi Slovacia, şi ar putea exercita presiuni asupra profiturilor păstrate de grup, reducând astfel capacitatea de a absorbi riscuri.

S&P se aşteaptă ca Erste să-şi menţină un profil bun de finanţare şi un nivel sigur al lichidităţii, în timp ce anunţul de luni nu va modifica situaţia stabilă a afacerilor grupului.

Agenţia ar putea retrograda ratingul Erste dacă grupul nu-şi poate întări capitalul în 2012 peste nivelul actual, fie din cauza deteriorării profitabilităţii înainte de costul riscului, în contextul situaţiei economice mai dificile, sau din cauza unor pierderi mai mari decât aşteptările pe portofoliul de credite. De asemenea, orice politică agresivă în privinţa capitalului, în detrimentul îmbunătăţirii acestuia, ar fi interpretată negativ de S&P.

Dacă aceste temeri nu se materializează, perspectiva de rating ar putea fi revizuită la stabilă.

O majorare a ratingului este puţin probabilă, în actualul context economic, şi ar presupune o situaţie financiară mai solidă, care să includă creşterea profitului operaţional - o contribuţie mai mare din Austria, reducerea presiunilor asupra portofoliilor de credite în România şi Ungaria - şi o rată a capitalului ajustat la risc de peste 7%. Ambele condiţii sunt greu de îndeplinit în următorii doi ani, consideră S&P.

Erste a anunţat, luni, că va amortiza parţial fondul comercial al subsidiarei Banca Comercială Română cu 700 milioane euro înainte de impozitare (627 milioane euro după taxe), din cauza creşterii economice sub aşteptări, în cadrul unui set de măsuri "extraordinare", care vor duce la trecerea grupului austriac pe pierdere, după primele nouă luni, în ciuda unui profit din activitatea curentă de aproape 700 de milioane euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO