Business Internaţional

Salariile din Ungaria au crescut cu 10%

20.08.2008, 19:24 15

Salariile din Ungaria au avut un ritm de crestere mai rapid in iunie decat in luna precedenta, cauzand cresterea presiunilor asupra bancii centrale pentru a majora rata dobanzii de referinta, scrie Bloomberg.
Salariul mediu lunar brut a avut o rata anuala de crestere de 9,7%, pana la 200.198 de forinti (848 de euro), dupa ce urcase cu 9,6% in luna iunie, conform biroului de statistica din Budapesta. Cresterea estimata a salariilor era de 8%, iar aprecierea anuala este, in mare parte, rezultatul introducerii a doua zile de lucru suplimentare in luna mai, fata de anul trecut.
Banca centrala a Ungariei a anuntat in prima jumatate a acestui an ca accelerarea ritmului de crestere a salariilor este un indicator al majorarii presiunilor inflationiste, intr-un moment in care masurile de austeritate luate de guvern scad profiturile companiilor. Strategii bancii centrale au declarat, in cursul saptamanii trecute, ca sunt pregatiti pentru o noua majorare a dobanzii, in cazul in care aceasta va fi necesara.
Forintul s-a tranzactionat la valoarea de 236,73 forinti/euro in dimineata zilei de ieri, la bursa din Budapesta, comparativ cu 236,07 forinti/euro in dupa-amiaza zilei de luni. Randamentul obligatiunilor pe trei ani a crescut de la 8,49% pana la 8,56%.
Preturile bunurilor de larg consum au ramas cu mult peste tinta bancii centrale, facandu-i pe oficialii acesteia sa majoreze rata pentru depozitele la doua saptamani pana la 8,5%, un maxim al ultimilor trei ani.
In luna iulie, rata inflatiei s-a situat la valoarea de 6,7%, aceeasi ca in luna precedenta.
Banca centrala, care isi va face publice estimarile revizuite in cursul saptamanii viiitoare, a anuntat ca se asteapta la o medie a inflatiei de 6,3% pentru acest an si de 4,2% pentru anul viitor, cu o scadere de 3% a ratei in anul 2010.
Salariile din sectorul privat, unul dintre indicatorii cei mai atent monitorizati de banca centrala, au crescut cu 8,9% in luna iunie, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO