Business Internaţional

Salariile reale ale cehilor au crescut mai incet in trimestrul doi

Salariile reale ale cehilor au crescut mai incet in trimestrul doi

Salariul brut lunar a ajuns la 948 de euro

28.08.2008, 19:28 10

Salariile reale din Cehia au inregistrat cel mai lent ritm de crestere din ultimii aproape zece ani in trimestrul al doilea, temperand temerile ca inflatia se va mentine peste tinta bancii centrale, scrie Bloomberg.
Salariul mediu a crescut cu 1,1%, ajustat la inflatia de 6,8%, comparativ cu o rata revizuita de crestere de 2,6% in primele trei luni ale anului, a anuntat biroul de statistica din Praga. Salariul brut lunar a urcat cu 8%, pana la 23.182 coroane cehe (948 de euro), dupa o crestere revizuita de 10,2% in primul trimestru.
Banca centrala, care pe 7 august si-a redus rata de referinta a dobanzii pentru prima data in decurs de trei ani, a aratat ca cresterea accelerata a salariilor reprezinta unul dintre factorii care i-ar putea da peste cap proiectia conform careia rata inflatiei va scadea pana la nivelul tintei de 3% anul viitor.
"Viitoarea incetinire a activitatii economice va reduce tensiunile de pe piata muncii, astfel incat presiunile salariale vor scadea in urmatoarele trimestre", a declarat Miroslav Plojhar, economist in cadrul JPMorgan din Londra.
Cea mai scazuta rata a somajului din ultimii 11 ani, un numar record de locuri de munca vacante si masurile de optimizare a taxelor au generat cea mai puternica crestere a salariilor din ultimii peste noua ani in primul trimestru. Guvernul a introdus o taxa unica pe venit pe 1 ianuarie, inlocuind patru rate progresive, majoritatea angajatilor obtinand astfel venituri nete mai mari.
Strategii bancii centrale asteapta sa vada daca actuala accelerare a cresterii ratei inflatiei, care va slabi anul viitor dupa estimarile lor, va conduce la un ritm mai rapid de majorare a salariilor decat ar fi justificat de cresterile de productivitate.
In randul companiilor private, salariul lunar a avansat cu 9,3%, pana la 23.692 coroane cehe (968 de euro). Ajustate la inflatie, salariile au crescut cu 2,3%.
Salariile angajatilor la stat au urcat cu 3% in medie, pana la 21.344 coroane cehe (872 de euro), reprezentand o scadere de 3,6% in termeni reali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO