Business Internaţional

Sarkozy fierbe: nu-l interesează referendumul Greciei şi vrea ca Atena să respecte toate înţelegerile

Sarkozy fierbe: nu-l interesează referendumul Greciei şi vrea ca Atena să respecte toate înţelegerile

Autor: Marius Oncu - Mediafax

02.11.2011, 12:46 5238

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy este furios din cauza anunţului surprinzător privind referendumul din Grecia şi va cere premierului elen George Papandreou să implementeze măsurile convenite la summitul de săptămâna trecută indiferent de rezultatul consultării publice.

În loc să poată pregăti în linişte reuniunea de joi şi vineri a liderilor din G20 la Cannes, Sarkozy s-a trezit miercuri dimineaţa cu titluri apocaliptice în presa franceză precum: "Prăbuşire!", "Haos", "Euro în pericol" sau "Tunete din Grecia", scrie Financial Times (FT).

Atenţia se va concentra miercuri asupra reuniunii de urgenţă organizate la Cannes de liderii zonei euro, Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel, preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului European, respectiv directorul general al FMI, Christine Lagarde. Proaspătul preşedinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, ar fi trebuit să participe şi el la reuniune, însă nu va mai fi prezent. Întâlnirea va fi urmată de o "confruntare" cu Papandreou.

Oficialii francezi au fost foarte clari că lui Papandreou i se va spune că Grecia trebuie să-şi respecte angajamentele, asumate prin înţelegerea de săptămâna trecută, indiferent de rezultatul referendumului.

Sarkozy, furios din cauza referendumului, vrea ca Grecia să aprobe, în guvern şi Parlament, cât mai curând posibil acordul de săptămâna trecută, pentru a trece la implmentarea măsurilor convenite.

Liderii euro vor exercita, probabil, presiuni asupra Greciei şi în privinţa momentului şi a întrebării care va fi prezentată grecilor la referendum.

Franţa nu vrea ca referendumul să fie programat peste o perioadă prea lungă şi ar prefera ca întrebarea adresată grecilor să nu fie legată de măsurile de austeritate, ci de apartenţa la zona euro.

Între prima întâlnire şi doua, la care va participa şi papandreou, Sarkozy are planificată o cină de lucru cu preşedintele Chinei, Hu Jintao.

"Nu chiar cel mai potrivit moment pentru a-i cere acestuia finanţare pentru fondul european de stabilizare a zonei euro", scrie FT.

Liderii zonei euro au convenit, săptămâna trecută, un pachet financiar de 130 de miliarde de euro pentru Grecia şi reducerea datoriilor statului elen către deţinătorii privaţi de obligaţiuni. Ajutorul extern, suplimentar faţă de pachetul de împrumuturi de 110 miliarde de euro lansat anul trecut, este însă condiţionat de măsuri de austeritate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO