Business Internaţional

Sarkozy, criticat dur de opoziţie pentru că a cerut ajutorul Chinei

Sarkozy, criticat dur de opoziţie pentru că a cerut ajutorul Chinei

Foto: AFP

Autor: Andreea Mindrila

31.10.2011, 17:50 308

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a fost aspru criticat de liderii opoziţei pentru că a solicitat ajutorul Chinei pentru a rezolva criza datoriilor suverane din zona euro, scrie Bloomberg.

"Este şocant. Europenii şi-au arătat slăbiciunile solicitând ajutorul chinezilor. Cum va mai putea Europa să ceară Chinei să nu-şi mai deprecieze moneda sau să accepte acorduri comerciale bilaterale?", a declarat pentru o publicaţie franceză secretarul general al Partidului Socialist, Martine Aubry.

Sarkozy s-a întâlnit săptămâna trecută cu omologul său chinez Hu Jintao pentru a obţine sprijin în crearea unui fond de salvare extins care să rezolve problema crizei datoriilor suverane din regiune.

Datoria publică a Franţei, care este mai mare de 80% din PIB, şi deficitul bugatar sunt considerate de o treime din populaţie ca fiind cele mai importante probleme cu care se confruntă economia, mult mai grave decât erodarea puterii de cumpărare şi rata şomajului, potrivit unui sondaj realizat de Ifop şi publicat de ziarul Ouest-France.

Srakozy a explicat la televiziunea naţională acordul încheiat la Bruxelles prin care liderii europeni vor să pună capăt crizei datoriilor suverane care durează deja de doi ani. Despre China spus că are "un rol important", arătând că stabilitatea şi creşterea economică globală sunt în interesul economiei asiatice. China deţine cea mai mare rezervă valutară din lume, de 3.200 de miliarde de dolari.

Preşedintele francez s-a grăbit să ceară ajutor Chineiînaintea summit-ului G20 al liderilor europeni pe care Franţa îl va găzdui pe 3 şi 4 noiembrie.

"Fondul FESF ar fi trebuit consolidat fie prin transformarea lui într-o bancă, fie prin conferirea puterii de a emite euroobligaţiuni, fie prin intermediul BCE. Răspunsul la problemele Europei ar fi trebuit să fie unul european. Incapabili de a face acest lucru, ei s-au orientat către China", spune Aubry.

Premierul chinez Wen Jiabao şi-a arătat disponibilitatea de a ajuta UE, deoarece criza financiară din regiune ameninţă să afecteze cererea pentru export pe cele mai mari pieţe din China, dar a insistat că ţările dezvoltate trebuie "să se implice şi să rezolve situaţia".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO