Business Internaţional

Scaderea Libor este un ghid inselator pentru evolutia pietelor pentru ca bancile mici se imprumuta in continuare scump

Scaderea Libor este un ghid inselator pentru evolutia pietelor pentru ca bancile mici se imprumuta in continuare scump

Dupa scaderea constanta a Libor din ultimele luni, multi analisti s-au grabit sa afirme ca pietele financiare s-au detensionat si ca sectorul bancar si-a revenit (FOTO: Reuters)

14.06.2009, 15:12 57

Scaderile pe care le-a cunoscut Libor - rata dobanzii practicata pe piata interbancara londoneza - semnaleaza o imbunatatire substantiala a situatiei de pe piete intr-un moment in care dobanzile de politica monetara impuse de bancile centrale se afla la niveluri extrem de reduse, scrie Financial Times.

Ratele reduse ale Libor, dobanda pe care bancile o cer omoloagelor lor pentru creditele pe termen scurt - de la cele overnight pana la creditele contractate pe o perioada de un an -, ar trebui sa stimuleze creditarea pe pietele financiare si astfel sa anime cresterea economica.
Libor la trei luni este utilizata pentru a stabili costurile de creditare ale unor produse financiare globale a caror valoare se ridica la 350.000 mld. dolari.
Ratele mai mici ale Libor ar trebui astfel sa reduca si costul emiterii de titluri de valoare si de produse structurate si al contractarii de credite in valoare de miliarde de dolari.
Costul creditarii la trei luni, in dolari, euro si lire sterline a coborat la sfarsitul saptamanii trecute pana la 0,629%, 1,270% si respectiv 1,253%
Aceste costuri sunt mult mai mici in comparatie cu valorile record din octombrie. Pentru creditele in dolari Libor era de 4,820%, pentru cele in euro de 5,393%, iar pentru lire de 6,285%.
 
Dobanzile pe piata interbancara sunt la fel ca inainte de caderea Lehman
Diferenta dintre Libor si OIS (overnight indexed swap - rata a dobanzii considerata mai putin riscanta decat LIBOR), o modalitate de a masura reticenta bancilor de a oferi credite, s-a redus pentru monedele de referinta la niveluri similare celor dinainte ca Lehman Brothers sa intre in faliment in luna septembrie a lui 2008.
Cu toate acestea, analistii si bancherii avertizeaza ca ratele Libor pot fi inselatoare. Acest lucru este cauzat de diferenta mare dintre ratele la care bancile individuale pot imprumuta bani.
Cele mai mari institutii se pot finanta cu rate ale dobanzii similare nivelului Libor, pe cand institutiile mai mici trebuie sa plateasca, in unele cazuri, mai mult de 1% peste nivelul Libor. Acest fenomen este explicat prin persistenta riscurilor in acest mediu nesigur.
Situatia este diferita de cea de dinainte de criza cand institutiile puteau contracta credite pentru care plateau dobanzi similare indiferent de marimea lor.
Mwyrick Chapman, strateg pe venituri fixe la UBS, crede ca "nu ar trebui sa ne punem sperantele in scaderea Libor pe care o vedem ca un semnal atat de pozitiv pentru piete. Piata este extrem de obosita, iar multe banci mai mici trebuie sa plateasca inca rate ridicate ale dobanzii".
Lena Komileva, seful diviei de economie de piata la Tullett Prebon, adauga: "Ceea ce noi vedem este foarte diferit fata de valoarea la care imprumuta bancile individuale. Sunt multe banci care platesc mult peste cel al Libor".
 
La stabilirea Libor sunt luate in calcul doar bancile mari
Asociatia Bancherilor Britanici, care stabileste valoarea Libor dupa ce calculeaza costul mediu al creditarii pentru 16 banci, apara aceasta dobanda, evidentiind ca piata intelege ca este un punct de referinta pentru cele mai puternice banci.
"Utilizam 16 banci in stabilirea Libor. Acestea sunt printre cele mai mari banci din Europa. Piata stie asta si intelege ca alte banci mai mici ar putea fi nevoite sa plateasca mai mult. Acesta nu este un semnal fals pentru piete", spune John Ewan, director al BBA.
Unii analisti arata de asemenea ca o rata cu 1% peste Libor este totusi mica fata de valorile istorice atinse in trecut. Ratele Libor sunt situate la minime record daca este sa analizam dobanzile de politica monetara setate de bancile centrale. In Statele Unite aceasta este aproape de zero, in Marea Britanie este la 0,5%, iar in zona euro este de 1%.
Si bancile centrale au ajutat piata, injectand sume mari pentru a debloca procesul de creditare, astfel incat bancile si institutiile sa poata strange bani la un cost redus, in schimbul unor garantii. Cu toate acestea, cu cat sunt mai mari ratele pe care institutiile mai mici trebuie sa le plateasca pe pietele de creditare negarantate, care erau mai flexibile si mai usor de accesat inainte de criza creditelor, cu atat acestea isi vor reveni mai greu, deoarece costurile creditarii vor fi ca o piedica pentru veniturile lor, astfel va dura mai mult procesul de recapitalizare pentru acestea.
 
Imprumuturile pe mai mult de trei luni sunt greu accesibile
Institutiile se confrunta cu dificultati in a gasi finantare pe o perioada mai lunga de trei luni, in conditiile in care bancile sunt reticente  sa ofere imprumuturi pe o perioada mai indelungata din cauza riscurilor adiacente. Pentru creditele contractate pe perioade mai lungi de trei luni, ratele sunt mult mai mari.
In acelasi timp, finantarea pe pietele de titluri de valoare corporatiste pe termen mai lung este foarte scumpa.
Pietele de obligatiuni, unde fondurile de obligatiuni si managerii de active sunt principalii jucatori, si nu bancile, ar putea sa fie deschise inregistrand emisiuni la nivel record, insa costul pentru o companie considerata mai riscanta este cu 2% mai mare decat era la inceputul lui 2008.
Rata medie pentru companiile cotate cu rating BBB pentru a emite obligatiuni in dolari este 7,75%, comparativ cu 5,92% in ianuarie 2008, potrivit bancii Merrill Lynch.
Aceasta situatie forteaza multe institutii sa incerce sa isi refinanteze datoria pe pietele pe termen scurt, unde scadentele sunt de regula mai mici de o luna.
In mod semnificativ, acest tip de finantare este posibil sa devina mai scump, in conditiile in care majoritatea analistilor se asteapta ca ratele Libor sa creasca, ratele de politica monetara fiind predispuse sa nu mai scada foarte mult.
Steven Major, seful diviziei de venituri fixe de la HSBC, spune: "Libor este foarte inselatoare. Nivelurile publicate pot fi foarte reduse comparativ cu cele din istoria recenta, insa in realitate nu sunt convins ca exista un volum mare al tranzactiilor a caror perioada de rambursare depaseste o luna. Mai mult, daca institutiile doresc sa isi esaloneze datoria pe o perioada mai lunga, sunt nevoite sa plateasca rate mult mai mari".
"Scaderea Libor nu este un ghid foarte bun pentru ceea ce se intampla in economia globala. Criza va dura. Nu ne vom intoarce pentru mult timp la o situatie in care bancile sa ofere credite in aceeasi maniera in care o faceau inainte de criza", completeaza Gary Jenkins, seful diviziei de cercetare pe venituri fixe la Evolution.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO