Business Internaţional

Scaderea profiturilor s-a extins in lant printre companiile americane

19.07.2001, 00:00 18



Reducerile repetate ale ratei de referinta a dobanzii adoptate in acest an de Federal Reserve, banca centrala a Statelor Unite, nu au dat pana acum rezultatele scontate.

Marile corporatii americane raporteaza una dupa alta scaderea profiturilor in cel de-al doilea trimestru al anului, desi in unele cazuri este vorba de rezultate peste estimarile analistilor.

De altfel, economistii afirmau ca efectele scaderii dobanzilor cu 2,75% in primele sase luni ale acestui an vor fi vizibile de-abia peste cateva luni.

Cu toate acestea, bursele americane au crescut, investitorii preferand sa se concentreze asupra previziunilor in crestere mai degraba decat asupra rezultatelor efectiv realizate.

*General Motors Corp. (GM), cel mai mare producator auto mondial, a raportat un profit net aferent celui de-al doilea trimestru de 477 milioane de dolari, in scadere cu 74%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Aceasta contraperformanta se datoreaza vanzarilor slabe din Statele Unite, precum si a pierderilor inregistrate de operatiunile din strainatate.In perioada corespunzatoare a anului trecut, corporatia americana a obtinut un profit net de 1,8 miliarde de dolari.

Diminuarea profitului a fost cauzata si de costurile, cifrate la 133 de milioane de dolari, legate de restructurarea companiei japoneze Isuzu Motors Ltd., afiliata GM. Veniturile companiei auto au totalizat 46,1 miliarde de dolari, in scadere fata de 48,7 miliarde de dolari, raportate in trimestrul al doilea al anului 2000.

*Coca Cola Enterprises, cel mai mare imbuteliator mondial al Coca Cola, a anuntat in aceasta saptamana ca va concedia 2.000 de salariati, adica 3% din forta de munca a companiei pe plan mondial, ca urmare a scaderii profiturilor.

Profitul net al Coca Cola Enterprises, al carui principal actionar este chiar corporatia Coca Cola (cu 40%), s-a cifrat la 114 milioane dolari in cel de-al doilea trimestru, fata de 122 milioane in aceeasi perioada a anului trecut.

Coca Cola Enterprises are 57.000 de angajati in America de Nord si 10.000 in Europa, dar concedierile vor avea loc doar in cadrul diviziei americane. Firma intentioneaza prin aceasta redimensionare a personalului sa realizeze economii de 80 pana la 100 de milioane dolari, incepand cu anul viitor.

*Eastman Kodak, gigantul producatorilor de echipamente fotografice, a raportat, de asemenea, rezultate slabe, pe fondul diminuarii vanzarilor de aparate de fotografiat si filme intr-o economie in declin si a avertizat ca aceasta tendinta s-ar putea manifesta si in al treilea trimestru.

Cel mai mare producator de filme fotografice din lume a inregistrat in al doilea trimestru un profit de 325 milioane dolari, cu 37% mai putin decat in perioada similara a anului trecut, cand a obtinut profituri de 513 milioane dolari.

Nici cifra de afaceri nu s-a ridicat pana la nivelul scontat, Kodak incasand 3,6 miliarde dolari, cu 4% mai putin decat valoarea de anul trecut.

*Whirlpool, cel mai mare producator de electrocasnice din Statele Unite, a fost, de asemenea, afectat de incetinirea ritmului de crestere economica pe plan mondial, consumatorii cheltuind mult mai putin pe bunuri de folosinta indelungata.

Profitul de 88 milioane dolari inregistrat de compania americana in al doilea trimestru este cu 56% mai redus decat cel realizat in perioada similara a anului 2000. Cu toate acestea, cifra de afaceri a ramas la aproximativ acelasi nivel ca in cel de-al doilea trimestru al anului trecut, respectiv 2,6 miliarde dolari.

Nici Whirlpool nu a putu evita valul restructurarilor. Pana acum, compania a concediat 3.000 de salariati, aproximativ cinci procente din totalul fortei de munca pe plan global.

*Merrill Lynch, una dintre cele mai mari banci de investitii din SUA, a anuntat ca profiturile trimestriale au scazut, pe fondul prabusirii pietelor de capital care a determinat retragerea multor investitori de la bursa.

Profitul Merrill s-a cifrat la 541 milioane dolari in al doilea trimestru, aproape de doua ori mai mic decat cel realizat in perioada similara a anului trecut. ai banca americana a concediat in acest an 3.800 de persoane, 5% din totalul angajatilor firmei.

*Intel, cel mai mare producator mondial de procesoare si semiconductoare, a anuntat ca profitul firmei a scazut cu 76% in al doilea trimestru, in timp ce cifra de afaceri s-a diminuat cu 24%, comparativ cu valoarea consemnata in aceeasi perioada a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO