Business Internaţional

Schimbarea la faţă a campionilor americani: ce surprize au apărut în topul celor mai puternice afaceri din SUA

 Schimbarea la faţă a campionilor americani: ce surprize au apărut în topul celor mai puternice afaceri din SUA

Autor: Bogdan Cojocaru

12.05.2012, 00:04 1023

Anul trecut a adus două suprize pentru marile afaceri americane, respectiv profituri record şi o rocadă la vârful clasamentului companiilor, gigantul energetic ExxonMobil detronând retailerul Wal-Mart în funcţie de cifra de afaceri, potrivit unui top realizat de revista Fortune şi preluat de Le Monde.

Astfel, profitul cumulat al celor mai mari 500 de companii americane a crescut anul trecut cu 16,6%, la nivelul record de 824,5 miliarde de dolari, eclipsând precedentul record, de 785 miliarde de dolari, care datează din 2006.

ExxonMobil a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 453 de miliarde de dolari şi un profit de 41 de miliarde de dolari, cu 35% mai mare decât în anul anterior, pe când Wal-Mart, cel mai mare retailer la nivel mondial, a înregistrat un profit de 15,7 miliarde de dolari, în scădere cu 4,2%, la o cifră de afaceri de 447 miliarde de dolari.

Este pentru a 13-a oară când Exxon ocupă primul loc în clasament şi pentru a şasea oară în ultimul deceniu când grupul petrolier şi Wal-Mart fac schimb de locuri pe primele poziţii.

Un alt gigant energetic, Chevron, s-a plasat pe locul trei în top, cu un profit în creştere cu 41%, la aproape 27 miliarde de dolari, la o cifră de afaceri în urcare cu 24%, la 253,4 miliarde de dolari.

Pe următoarele poziţii stau, în ordine descrescătoare, ConocoPhillips, General Motors, General Electric, Berkshire Hathaway, Fannie Mae, Ford Motor şi Hewlett-Packard.

Numărul angajaţilor nu a crescut decât cu 1% în ultimii cinci ani

"Având în vedere revenirea lentă a economiei şi faptul că propulaţia încă resimte criza, ar fi fost de aşteptat ca marile companii americane să se poticnească în loc să galopeze. Însă cele mai mari 500 de companii prosperă. Spre deosebire de economia americană, companiile s-au dovedit a fi extrem de agile, schimbându-şi rapid linia de produse şi producând mai mai mult cu mai puţine cheltuieli", scrie Forbes.

Revista subliniază că, de la începerea crizei în 2008, companiile şi-au redus costurile, în special pe cele legate de forţa de muncă - acestea reprezintă 70% din costurile totale. "După ce economia a reînceput să crească, spre sfârşitul anului 2009, companiile au fost reticente în a face angajări", notează Forbes.

Companiile incluse în clasament au 25,8 milioane de angajaţi în întreaga lume, cu doar 1% mai mult decât în 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO