Business Internaţional

Schroeder, surclasat de Blair la lectia de politica economica

18.05.2005, 18:53 15

In anul 1998, cand Gerhard Schroeder a fost numit cancelar al Germaniei, prima vizita oficiala a fost la premierul britanic Tony Blair, pe care planuia sa il devanseze, scrie Bloomberg.

Schroeder a castigat functia cu promisiunea de a reduce taxele. In primul an de la numirea sa, Blair a redus impozitul pe profit cu trei puncte procentuale, la 30%, si a implementat proiecte care au redus numarul somerilor cu doua milioane. Spre deosebire de Marea Britanie, Germania are in prezent peste 5 milioane de someri, cu un milion mai mult decat in 1998. Cea mai mare economie a Europei a avut o crestere mai mica de 1% in trei din ultimii patru ani. Aceasta conjunctura ar putea afecta sansele de obtinere a unui al treilea mandat pentru Schroeder, spre deosebire de Blair, care a fost ales pentru a treia oara.

"Blair a obtinut doar o victorie modesta, chiar daca economia Marii Britanii a avut o evolutie mai buna decat cea a Europei", spune Ulrich Hoppe, directorul executiv al Camerei de Comert Germano-Britanice din Londra. "Comparativ, rezultatele economiei germane sunt deplorabile", a continuat acesta.

Sondajele de opinie realizate inaintea alegerilor din regiunea Westphalia, centrul industrial al Germaniei, arata ca partidul lui Schroeder ar obtine 37% din voturi, in timp ce Uniunea Crestin-Democrata intruneste 43% din sufragii. Nici un cancelar social democrat, Schroeder, Willy Brandt sau Helmut Schmidt, nu a castigat fara sustinerea acestui stat, unde se afla o cincime din cetatenii cu drept de vot din Germania.

Blair, care s-a aflat la carma economiei britanice in cea mai buna perioada a sa din ultimii 200 de ani, a castigat un al treilea mandat, lucru unic in istoria politica a Angliei. Conform datelor date publicitatii de Organizatia Internationala a Muncii, rata somajului din Anglia este aproape jumatate fata de cea a Germaniei, care se ridica la 9,7%.

Un milion din somerii nemti se afla in Westphalia. RWE, cea de-a treia companie de utilitati din lume, a disponibilizat 40.000 de angajati din 2003. "Germania cere flexibilitate maxima cand vine vorba de angajari si conditii de munca", spune Helmut Panke, CEO al Bayerische Motoren Werke, cel mai mare producator de masini de lux din lume.

Guvernul lui Schroeder nu a luat masuri suficiente pentru reglementarea Codului muncii si nu s-a asigurat ca imigrantii invata germana. "Legile care protejeaza angajatii nemti sunt o catastrofa", spune directorul executiv la Techem, Horst Enzelmueller. "O schimbare a guvernului ar putea creste increderea", a continuat acesta.

Cooperarea dintre cei doi lideri ai marilor economii europene a inceput in 1999.

Schroeder a declarat ca nu a fost o coincidenta faptul ca prima vizita oficiala a fost la Londra, adaugand ca Blair a oferit mult Europei in termeni de politica economica si sociala. Inainte de venirea lui Schroeder, Blair spunea ca Germania si Marea Britanie au multe lucruri in comun.

Totusi, rezultatele celor doi sunt diametral opuse. La cinci zile de la victoria sa din 1997, Blair a redus impozitul pe profit cu 3% si i-a acordat Bancii Nationale controlul asupra ratelor dobanzii.

Schroeder s-a ferit sa ia masuri nepopulare. Contributiile sociale se afla la acelasi nivel ca in 1998, atunci cand acesta a preluat puterea. Totusi, cancelarul german a facut cateva schimbari. El a garantat scutiri de taxe pentru cei care contribuie la fondurile private de pensii.

Scandalurile din partid, precum si lipsa de rezultate concrete in economie, au inrautatit situatia social-democratilor. cristina.marina@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO