Business Internaţional

Şcoala digitală în care miliardarii din hi-tech au investit 170 de milioane de dolari: Clasele se micşorează iar părinţii acuză instituţia că tratează copii ca pe „porcuşorii de guineea”

Şcoala digitală în care miliardarii din hi-tech au...

Autor: Alex Ciutacu

02.12.2017, 10:55 218

AltSchool este un proiect creat pentru a întruchipa un altfel de şcoală, cea a viitorului.

Max Ventilla, un fost executiv de la Google, care a părăsit compania pentru a lansa AltSchool în 2013, i-a atras pe părinţii americani potenţi din punct de vedere financiar, prin viziunea pe care a prezentat-o, de a aduce modelele tradiţionale de şcoală primară  în era digitală, potrivit Business Insider.

AltSchool a strâns, în primele runde de finanţare, 175 de milioane de dolari de la Mark Zuckerberg, de la Peter Thiel prin Founders Fund, şi de la alţi investitori, iar start-up-ul se apropie de închiderea celei de-a treia runde de finanţare.

Dar unii părinţi îşi retrag copiii deoarece, susţin ei, AltSchool demonstrează că scopul instituţiei este de a fi o companie hi-tech profitabilă, mai mult decât de a educa într-un mod responsabil copiii.

Start-up-ul, lansat în 2013, dezvoltă software-uri educaţionale şi gestionează o reţea de şcoli de dimensiune mică în patru locaţii, în California şi New York. Două dintre şcolile gestionate de ei s-au închis anul acesta, iar alte trei dintre ele se vor închide în primăvara anului 2018. Aceste şcoli servesc drept teren de testare pentru o echipă de cercetători care dezvoltă uneltele necesare într-o sală de clasă modernă.

Din august până în prezent, 12 părinţi au discutat cu Business Insider despre condiţiile din şcolile gestionate de AltSchool. Şase părinţi şi-au retras copiii în ultimele luni, iar alţi doi au transmis că îşi vor retrage copiii când vor găsi un loc liber în altă şcoală. AltSchool însumează între 30 şi 100 de studenţi în fiecare campus.

„Am ajuns la concluzia că AltSchool, ca şcoală, a fost doar o faţadă pentru ceea ce încearcă Max să facă, adică să dezvolte software viabil pe care să îl vândă”, spune un părinte care şi-a retras copilul din AltSchool.

Criticile vin după anunţul că AltSchool ar închide locaţiile din Manhattan şi din Palo Alto, California, la sfârşitul anului şcolar. Ventilla a declarat pentru Bloomberg că, compania „o va lăsa mai moale cu laboratoarele şcolare” pentru a de concentra asupra dezvoltării de software, un business mult mai profitabil. AltSchool a început să îşi vândă tehnologia către patru şcoli private în august şi plănuieşte să ajungă la zeci de şcoli la nivel naţional, în următorii 3-5 ani.

Unii părinţi susţin că AltSchool, care cere 27.000 de dolari pe an taxă de învăţământ, îşi foloseşte studenţi ca pe „porcuşori de guineea” pentru a testa noi modele de predare şi că oferă copiilor „doar timp în faţa unui ecran” în loc de instrucţiuni umane.

În cazuri rare, părinţii spuneau că anumiţi copii cu dizabilităţi de învăţare au rămas nediagnosticaţi pentru mult timp din cauză că ceea ce lucrau pe tablete şi computere nu era monitorizat.

Răspunsul start-up-ului, spun părinţii, a fost să angajeze un specialist care să ofere învăţământ plătit cu ora.

Potrivit datelor furnizate de AltSchool, majoritatea claselor – care variază între 10 şi 25 de studenţi – pierde cel puţin doi studenţi pe an. În 2016, când AltSchool a înregistrat cea mai mare creştere în numărul de studenţi, rata de uzură pentru anumite săli de clasă a ajuns la 30% în unele cazuri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO