Business Internaţional

Sechestrarea sefilor, o moda in Franta

23.04.2009, 18:40 17

Angajatii unei fabrici din sud-vestul Frantei au sechestrat la inceputul acestei saptamani doi manageri, in semn de protest fata de inchiderea fabricii in care lucreaza, acesta fiind cel mai recent incident de acest gen, scrie agentia de presa Thomson Reuters.
Muncitorii grevisti nu par a avea un plan de actiune, insa in conditiile in care slujbele le sunt puse in pericol au simtit nevoia sa intervina.
In ultima luna in Franta au avut loc mai mult de zece „rapiri de sefi", aceasta fiind o modalitate de revolta a muncitorilor francezi care se confrunta cu un val de concedieri.
Companiile au decis sa inchida fabricile din Franta pentru a reduce costurile, in conditiile in care comenzile sunt din ce in ce mai putine. Muncitorii francezi au ripostat si au decis ca cea mai potrivita metoda pentru a isi expune punctul de vedere ar fi retinerea superiorilor lor, intr-o incercare de a-si asigura conditii mai bune pentru rezilierea contractului.
Primul-ministru francez Francois Fillon este de parere ca aceste cazuri „socante" de rapiri ce au la baza sistemul de remunerare „s-ar putea solda cu violente" si ar putea conduce la „comportamente periculoase pentru economia franceza in ansamblu". In acest sens, primul-ministru cere elaborarea unui text care sa vizeze „un sistem fiscal extrem de important" cu privire la salariile compensatorii pe care aceste companii trebuie sa le ofere.
Angajatii unei fabrici controlate de producatorul american de componente electronice Molex au sechestrat doi manageri. „Prima noapte de detentie a trecut fara incidente neprevazute, conform planului. Mergem inainte cu ceea ce ne-am propus", a declarat Pierre Belgarde, reprezentantul puternicei uniuni comerciale CGT.
Incidentul survine altora similare, initiate de muncitorii companiilor Sony, Caterpillar - firma producatoare de buldozere si 3M - producatorul de post-it-uri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO