Business Internaţional

Sectorul bancar italian, inchis fuziunilor?

13.12.2004, 00:00 17

Esecul discutiilor pentru fuziunea dintre banca italiana Sanpaolo si cea belgiana Dexia aminteste inca o data dificultatile intampinate de bancile din Italia atunci cand vizeaza consolidarea, scrie Financial Times.


Neimplinirea ambitiilor grupului torinez ridica intrebari care macina si alte banci care au ca obiectiv incheierea unor tranzactii la nivel national sau in afara granitelor tarii - necesitatea consimtamantului Bancii Italiei, necesitatea unei detensionari a negocierilor, capacitatea de a descoperi sinergii sau de a trasa o strategie globala si problema dimensionarii si componentei viitorului management.


Nici una dintre aceste probleme nu se intalneste numai in Italia. Dar, luate in ansamblu, ele au facut ca sectorul bancar din Italia, impreuna cu cel din Germania, cel mai fragmentat din vestul Europei. Pana acum nu a mai avut loc o fuziune in afara granitelor Italiei sau o achizitie care sa implice o banca italiana.


Pe plan local, in ciuda a doua valuri de consolidari de la sfarsitul anilor 1990, cele cinci mari banci din Italia - UniCredito, Banca Intesa, Sanpaolo, Capitalia si Monte dei Paschi di Siena - nu detin decat 40% din piata, potrivit datelor Credit Suisse First Boston. Primele cinci banci italiene au impreuna o cota de piata de 45% din piata creditelor, in comparatie cu ponderea de 75% detinuta de primele cinci banci de pe piata Marii Britanii.


Antonio Fanzio, guvernatorul Bancii Italiei, este cel care a impus doua criterii percepute de banci asupra fuziunilor interne. Primul, care spune ca nici o tranzactie nu se poate face impotriva vointei bancii cumparate si deci managementul bancii trebuie sa fie de acord cu fuziunea, este, poate, cel mai greu de indeplinit.


"O oferta care sa nu fie ostila necesita suportul bancii care va fi preluata. Directorii generali nu doresc sa isi piarda slujbele, iar actionarii nu au niciodata sansa de a vota incheierea tranzactiei", spune Tommaso Cascela, analist la CSFB.


Cea de-a doua conditie perceputa dinspre Banca Italiei - perceputa, pentru ca aceste pozitii sunt rareori exprimate oficial - este aceea ca primele trei mari banci nu le este permisa fuziunea. Aceasta inseamna ca Italia a fost incapabila sa creeze o banca puternica ce se poate compara cu cele mai mari banci europene.


UniCredito, care a facut o serie de achizitii in Europa de Est, este cea mai mare dupa capitalizarea bursiera, 26 mld. euro. Valoarea de piata a Intesa este de 20 mld. euro, iar cea a Sanpaolo de 15 mld. euro.


Banca Italiei a subliniat ca si alte tari nu s-au aratat mai primitoare in ceea ce priveste intrarile internationale.


De fapt, bancilor din afara Italiei le este permis sa detina actiuni in Italia. Banca spaniola Santander Central Hispano detine 9% din Sanpaolo, Credit Agricole are 18% din Intesa, iar ABN Amro 9% din Capitalia.


Este posibil, sustin analistii, ca achizitia bancii britanice Abbey de catre SCH, si chiar negocierile intrerupte de la Dexia, sa il determine pe Fazio sa accepte ca bancilor de top din Italia sa le fie permis sa discute intre ele pentru a anticipa orice achizitie externa. Analistii spun ca o banca din afara Italiei ar putea merge la Comisia Europeana si sa faca un demers in care sa demonstreze ca piata unica este afectata de ceea ce se intampla in Italia.


O fuziune la nivel local este posibila cu acordul unitatii vizate. Dar chiar si in cazul unei tranzactii "prietenoase" intre doua dintre bancile Intesa, UniCredito si Sanpaolo ar necesita ca un director general care sa accepte intentiile ambelor parti.


Un asemenea acord la nivel national ar putea genera un potential urias de reduceri de costuri cu care sa atraga investitorii. Dar, in tranzactiile internationale, sinergiile sunt deseori mult mai greu de descoperit. "Motivele pentru achizitia unei banci din afara tarii, sunt in intregime legate de diversificare, de dezvoltarea unei francize", declara Cascella.


Scurgerea timpurie a informatiilor despre discutiile dintre Sanpaolo si Dexia, nu a oferit conducerilor ragazul necesar pentru a explica strategia actionarilor. Se pare ca ei intentionau sa infiinteze un gigant financiar pan-european cu perspective pe piata de retail. Dar cativa dintre cei mai importanti actionari de la Dexia au ramas ferm pe pozitie impotriva incheierii tranzactiei.


Sanpaolo si-a declarat din nou planurile de a se extinde in afara Italiei, si ar putea incheia un joint venture cu Dexia, sa spunem, in domeniul operatiunilor de asset management.


O alta intrebare pe care si-o pun investitorii este daca lipsa tranzactiilor importante din Italia are o asa de mare importanta. Tranzactiile din care rezulta economii pot promite o sporire a castigurilor, dar, spune Paola Biraschi de la Lehman Brothers, "investitorii pe termen lung nu isi ghideaza investitiile in banci vizand o achizitie sau o fuziune, decat luand in considerare cele mai importante criterii". Dar, adauga ea, fuziunile si achizitiile confera volatilitate preturilor actiunilor, ceea ce este frustrant pentru investitorii pe termen lung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO