Business Internaţional

Sectorul hotelier al Rusiei atrage investitorii straini

Sectorul hotelier al Rusiei atrage investitorii straini

Click pentru imaginea marita

27.10.2006, 16:41 15

Piata hoteliera a Rusiei a luat avant. Un raport recent publicat de Jones Lang LaSalle Hotels mentioneaza ca in ultimii doi ani mai mult de 1 mld. dolari (0,8 mld. euro) au fost investiti in hotelurile din Moscova, pe masura ce investitorii internationali au intrat intr-o zona privita ca fiind una dintre cele mai profitabile piete, titreaza The Wall Street Journal Europe.
Investitiile vin pe fondul unei cresteri economice puternice si al cresterii numarului de vizitatori, incluzand atat oameni de afaceri, cat si turisti, ai capitalei Rusiei, precizeaza raportul. Totusi, exista putine hoteluri low cost, iar acest fapt exercita presiuni asupra turismului.
Conform previziunilor facute de Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD), se asteapta ca produsul intern brut al Rusiei sa creasca anul acesta cu o rata de 6,2%, in comparatie cu doar 2,7%, cresterea zonei euro. "Asta face ca atat investitorii straini, cat si cei locali sa capete incredere in piata", spune Mark Wynne-Smith, director executiv pe Europa la Jones Lang LaSalle Hotels, o unitate a firmei de servicii imobiliare Jones Lang LaSalle, cu sediul la Chicago.
Unul dintre lanturile hoteliere internationale care a hotarat sa isi asume riscul de a intra pe piata rusa este Ritz-Carlton Hotel Company, care apartine de Marriott International din Bethesda, Maryland. In martie anul viitor, Ritz-Carlton va deschide un hotel de 334 de camere, pe strada Tverskaya, una dintre cele mai exclusiviste strazi din centrul Moscovei, situata in apropierea Kremlinului.
Constructia a inceput acum doi ani, pe situl hotelului Intourist, ramas din era sovietica. Cei care finanteaza si construiesc hotelul sunt Capital Partners, o firma cu sediul in Moscova. Ei au preluat proiectul Ritz-Carlton la un pret de 200 de milioane de dolari, mentioneaza directorul executiv Erkan Erkek, fiind incantati de oportunitatea de a construi un nou hotel de cinci stele in centrul istoric al Moscovei.
Directorul general al companiei Ritz-Carlton la Moscova afirma ca operatorul hotelier a studiat piata rusa pe parcursul ultimilor sase ani. Ritz-Carlton are un contract de administrare a hotelului in care o camera standard va costa in jurul a 650 de euro pe noapte.
"Exista numerosi vizitatori rusi in celelalte hoteluri ale noastre, in special in Asia, Statele Unite si Orientul Mijlociu, si dorim sa avem o prezenta activa in Moscova pentru a ne consolida brandul", spune Eller. "Intentionam sa deschidem si alte hoteluri in Rusia, si momentan studiem oportunitatiile pentru deschiderea unui hotel la St. Petersburg."
Piata hoteliera a Rusiei are riscurile ei, cum ar fi gradul de ocupare mult mai scazut decat in alte tari europene. In prima jumatate a acestui an, camerele hotelurilor de patru si cinci stele din Moscova au avut un grad de ocupare de 67,3%, iar in St. Petersburg gradul de ocupare a fost de 57,7%, semnificativ mai mic decat al hotelurilor de patru si cinci stele din celelalte orase mari ale Europei. De exemplu, in aceeasi perioada, Londra a avut un grad de ocupare de 80%, iar Parisul de 72,6%, spune raportul Jones Lang LaSalle Hotels.
Numarul mare de oameni de afaceri care calatoresc in capitala Rusiei, 80% din numarul total al vizitatorilor de anul trecut, a creat, de asemenea, o piata in care predomina hotelurile de patru si cinci stele, facand aproape imposibila cazarea la Moscova a celor care nu sunt dispusi sa plateasca cateva sute de dolari pe noapte, spune Wynne-Smith.
Preturile ridicate ale terenurilor au contribuit si ele la afluxul hotelurilor de patru si cinci stele. "Constructorii au nevoie sa asigure o valoare finala marita, pentru a justifica costul terenului", spune el. Tarifele hotelurilor de mai mult de patru stele se invart in jurul a 289 de dolari (230 de euro) pe noapte. La unele hoteluri insa, cum este Ararat Park Hyatt Moscova, din apropierea Kremlinului, preturile ajung pana la 868 de dolari (690 de euro) pe noapte. Prin urmare, hotelurile moscovite sunt printre cele mai scumpe din Europa.
In timp ce media tarifelor hotelurilor de patru si cinci stele din Moscova se situeaza sub cea de 370 de dolari a Londrei, sau sub cea de 345 de dolari a Parisului, ea depaseste totusi New Yorkul, unde tarifele variaza in jurul sumei de 276 de dolari pe noapte, si Tokio, care are o medie de 174 de dolari pe noapte, mentioneaza Jones Lang LaSalle Hotels.
Stanislav Ivashkevich, director asociat al firmei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis/Noble Gibbons din Moscova, sustine ca lipsa locurilor de cazare cu preturi medii a devenit o problema pentru industria turismului. Exista prea multe hoteluri de patru si cinci stele in curs de dezvoltare, dar insuficiente hoteluri ieftine, subliniaza el.
Desi exista o clara insuficienta de hoteluri ieftine in Moscova, exista totusi cateva care au patruns pe piata.
Holiday Inn Hotels & Resorts, parte a Grupului InterContinental, are patru hoteluri in capitala Rusiei, cu camere ale caror preturi se invart in jurul sumei medii de 296 de dolari pe noapte. Dupa cum spune Ivashkevich, turistii cu imaginatie rezolva problema inchiriind apartamente in Moscova cu 100-150 de dolari pe noapte, prin intermnediul agentiilor care activeaza in numele unor familii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO