Business Internaţional

Şeful BCE Mario Draghi a promis că va arunca tot armamentul băncii în lupta cu scăderea preţurilor

Şeful BCE Mario Draghi a promis că va arunca tot...

Autor: Bogdan Cojocaru

09.01.2014, 19:37 289

Preşedintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi a asigurat cu fermitate că este hotărât să folosească toate instrumentele pe care le are la dispoziţie pentru a combate riscurile deflaţioniste, văzute de unii observatori a fi cele mai mari pentru viitorul economiilor europene. El nu a spus care sunt aceste instrumente, dar o pro­mi­siune la fel de vagă şi la fel de hotărâtă de a proteja integritatea zonei euro fă­cută de el în vara anului 2012 permite acum ţărilor care au avut nevoie de bailout internaţional să se finanţeze singure de pe pieţe.

BCE a menţinut ieri dobânda de politică monetară la minimul istoric de 0,25%, şi pe cea pentru depozite la 0%, scrie La Tribune. În discursul de după ce instituţia şi-a anunţat decizia, Draghi a indicat clar că BCE va menţine politica de acomodare. „Avem mandatul de a asi­gura stabilitatea preţurilor în cele două direcţii. Iar eu vreau să fie clar: toate instrumentele autorizate de le­gislaţie pot fi folosite în acţiunile noastre“, a indicat fostul şef al băncii cen­trale italiene. El a subliniat că acum mai mult ca oricând BCE este „pre­gătită să acţioneze dacă va fi necesar“.

Deşi nu a fost clar în privinţa instru­mentelor şi a modului în care poate acţiona banca, Draghi a menţionat to­tuşi două „situaţii“ care ar putea deter­mina banca să acţioneze. Prima este de­teriorarea condiţiilor de pe piaţa mone­tară pe termen scurt. Apoi, BCE va interveni dacă se înrăutăţeşte pers­pectiva inflaţiei pe termen mediu. În aşteptarea pericolului, BCE stă cu puşca la picior şi va menţine, aşa cum a promis Draghi, dobânzile la nivel redus atât timp cât este necesar pentru ca econo­miile din zona euro să-şi revină.

Cu un astfel de discurs preşedintele BCE a făcut în trecut ca euro să se deprecieze, reducând riscurile defla­ţioniste. Mulţi observatori consideră că BCE nu acţionează hotărât deoarece tra­ge de timp pentru a permite ţărilor europene, unele cu forţele financiare şi so­ciale epui­zate de austeritate, să gă­sească o cale de a im­plementa mai lejer reforme pentru a-şi relansa sustenabil eco­nomiile. Draghi refuză să declare victoria contra crizei din zona euro chiar dacă bursele au crescut consistent în ultimul an, iar Irlanda şi Portugalia, sta­te salvate prin bailout internaţional de la faliment, se finanţează fără ajutor de pe pieţe. Chiar şi Grecia, epicentrul crizei, s-a ambiţionat ca de anul acesta să se finanţeze de pe pieţe deoarece costurile de finanţare s-au redus substanţial mulţumită promisiunilor BCE.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24