Business Internaţional

Seful France Telecom, numit ministru de finante al Frantei

28.02.2005, 00:00 12

Thierry Breton, directorul executiv al France Telecom, a devenit al patrulea ministru de finante al Frantei din ultimul an, in urma demisiei predecesorului sau Herve Gaymard, relateaza Financial Times.


Demisia lui Gaymard a survenit pe fondul unui scandal in legatura cu resedinta sa de lux din Paris.


Optiunea presedintelui Jacques Chirac pentru desemnarea lui Breton in aceasta functie vine intr-o perioada critica pentru guvernul si economia franceza.


Noul ministru de finante va avea o misiune aproape imposibila de a indeplini angajamentele lui Chirac privitoare la reducerea impozitelor si totodata incadrarea deficitului bugetar sub pragul de 3% din PIB, pentru a respecta cerinta impusa de Uniunea Europeana. Exista de asemenea ingrijorari cu privire la materializarea ambitiosului plan de privatizare programat pentru acest an.

La inceputul acestei luni Breton declara: "Dupa principiile mele, daca presedintele tarii, oricine ar fi el, iti cere sa iti ajuti patria, nu exista alta optiune decat sa raspunzi afirmativ".



Gaymard, in varsta de 44 de ani, desi este unul dintre apropiatii lui Chirac, a rezistat in functia de ministru de finante mai putin de trei luni, dupa ce l-a inlocuit pe Nicolas Sarkozy in luna decembrie.



El a fost supus unei presiuni din ce in ce mai puternice pentru a demisiona, pe masura ce au iesit la iveala dezvaluiri stanjenitoare despre cheltuielile exagerate cu locuinta, dublate de declaratiile sale ulterioare contradictorii. Deseori Gaymard a fost vazut ca potential viitor prim-ministru, insa a demisionat dupa ce presa a descoperit ca, desi este proprietarul a cinci locuinte, statul cheltuieste lunar 14.000 de euro pentru cazarea sa, a sotiei si a celor opt copii ai sai intr-un apartament extravagant de 600 de metri patrati.



Gaymard a incercat sa sensibilizeze opinia publica afirmand intr-un interviu: "Evident, daca nu eram un fiu de cizmar, daca eram un 'grand bourgeois', as fi avut un apartament propriu si nu as mai fi avut probleme cu cazarea". La scurt timp, Gaymard nu a mai recunoscut ca ar fi facut aceste declaratii.



Presa din Franta a descoperit ca detine proprietati in valoare de peste 720.000 de euro, ceea ce il include in categoria contribuabililor foarte bogati care trebuie sa plateasca o taxa de prosperitate de 2.160 euro pe an. "Mi-am dat seama ca am fost lipsit de tact si ca am facut greseli importante in ceea ce priveste conditiile resedintei mele oficiale", a declarat Gaymard.



Plecarea lui a fost perceputa de opozitia socialista drept un prim semn al crizei de moralitate din interiorul guvernului. Jack Lang, fostul ministru socialist al culturii, considera ca aceasta va afecta profund si durabil sistemul politic si guvernul. "Cetatenii si-au pierdut increderea intr-un sistem construit pe promisiuni incalcate, minciuni si nerespectarea angajamentelor electorale", a adaugat el.



Breton, fost profesor de matematica si scriitor de romane science-fiction, are o reputatie de expert in redresari, fiind creditat cu merite pentru salvarea din situatiile de criza financiara a companiilor France Telecom, Thomson si Bull. El vine la conducerea ministerului in momentul in care guvernul intentioneaza sa implementeze o serie de reforme mai putin populare. In acest an, Breton urma sa duca la bun sfarsit strategia de redresare pe trei ani a France Telecom. Lui i-a fost propus postul de ministru de finante inca din luna decembrie, insa a refuzat la solicitarea directa a presedintelui Jacques Chirac.



In luna ianuarie somajul in Franta a atins cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, 10%, existand riscul subminarii ritmului de crestere economica prin scaderea increderii consumatorilor si stagnarea investitiilor. marius.anton@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24