Business Internaţional

Semnele de stabilizare a pietei financiare au intors dobanda LIBOR la minimele din 2003

Semnele de stabilizare a pietei financiare au intors dobanda LIBOR la minimele din 2003

Euforia de pe burse din ultimele saptamani sta la baza scaderii dobanzilor interbancare, sustin unii analisti

03.05.2009, 18:30 46
 
Rata dobanzii de pe piata interbancara londoneza pentru creditele in dolari acordate pe o perioada de trei luni a coborat pana la un punct de baza (0,01%) distanta de pragul de 1%, ca raspuns la incercarile bancilor centrale si guvernelor de a dezgheta pietele de credit, scrie Bloomberg.
Rata LIBOR a scazut cu un punct procentual pana la 1,01%, potrivit Asociatiei Bancherilor Britanici. Diferenta dintre LIBOR si OIS (overnight indexed swap - rata a dobanzii considerata mai putin riscanta decat LIBOR), o modalitate de a masura reticenta bancilor de a oferi credite, s-a redus la 0,81%, cel mai scazut nivel de dupa 4 septembrie 2008. LIBOR nu a mai fost la 1% din iunie 2003. Citigroup a vorbit despre un minim de 0,96%, in timp ce UBS si Bank of Tokyo-Mitsubishi au mentionat un maxim de 1,05%.
„Lichiditatea si increderea par a reveni pe pietele financiare", a declarat John Ewan, director londonez, membru al BBA. „Ratele de baza extrem de reduse si ratele tinta stabilite de bancile centrale din intreaga lume au condus la un nivel al LIBOR care in termeni absoluti este cel mai redus de pana acum."
Scadere sustinuta in ultimele sase luni
Rata stabilita pentru creditele contractate pe o perioada de trei luni, care in octombrie ajunsese la 4,82%, s-a prabusit dupa ce Fed si guvernul Statelor Unite au injectat 12.800 mld. dolari (9.600 mld. euro) pentru a salva sistemul bancar. LIBOR, al carui nivel este stabilit de BBA cu sediul la Londra, determina costurile de creditare ale unor produse financiare din intreaga lume - ce variaza de la ipoteci la obligatiuni emise de corporatii - a caror valoare este de aproximativ 360.000 mld. dolari (270.000 mld. euro).
BBA stabileste nivelul Libor zilnic, prin supra­vegherea activitatii bancilor si stabilirea costurilor creditelor interbancare pentru 15 perioade diferite, de la imprumuturile overnight la cele acordate pe un an, in monede precum dolari, euro si yeni.
Desi nivelul Libor a coborat puternic, este in continuare cu 0,76% peste limita superioara a ratei dobanzii pentru creditele overnight stabilita de banca centrala americana Fed la 0,25%. Aceasta a atins un maxim de 3,32% pe 10 octombrie. Media s-a situat la 0,22% in perioada 2002-2007, cand pierderile provocate de titlurile de valoare legate de creditele suprime au condus la o blocare a pietei creditelor.
„Stabilirea unor niveluri reduse este asociata cu reducerea incordarii de pe pietele de capital", a spus Alessandro Tentori, strateg pe venituri fixe la BNP Paribas din Londra. „Primul val de vesti proaste va reaminti oamenilor de riscurile la care se expun. Inca nu s-a stabilit inca o strategie pentru intoarcerea la normalitate." Pietele financiare au clacat in luna septembrie, cand Lehman Brothers a intrat in faliment, si a primit titlul de cel mai mare faliment din istorie. Libor a atins nivelul sau maxim pe 10 octombrie, mo­ment in care diferenta Libor-OIS a ajuns la 3,64%, nivel mult superior mediei de 0,26% din cei cinci ani anteriori.
Bancile au postat pierderi legate de piata ipotecilor subprime in valoare de mai mult de 1.300 mld. dolari (977 mld. euro), pentru perioada de dupa 2007. Mai mult de 60 de institutii financiare americane au intrat in faliment in ultimii doi ani.
Peste asteptarile economistilor
Declinul Libor a fost mai rapid decat anticipasera bancile, potrivit unui studiu realizat de Bloomberg in perioada 6-12 aprilie si care a avut ca subiecti 12 membri ai BBA. Nivelul mediu estimat pentru iunie a fost de 1,04%. „Se poate observa o imbunatatire a situatiei pe pietele de capital, ce demonstreaza ca sistemul financiar se stabilizeaza si revine incet la normal", a spus Karsten Linowsky, strateg pe venituri fixe la Credit Suisee Group in Zurich, cea mai importanta companie elvetiana ca valoare de piata.
Pietele de credit din Statele Unite si Europa au postat in aprilie cele mai bune rezultate din ultimul an, masurate pe piata pentru credit default swap (contract de creditare pe instrumente derivative).
Indicele european Markit iTraxx pentru instru­mente derivative, alcatuit din 125 de companii ale caror operatiuni sunt cotate cu diferite grade de risc, a coborat cu aproximativ 19% luna trecuta, potrivit JPMorgan Chase, in timp ce indicele american Markit CDX North America Investment-Grade a pierdut 16%. Indicele de referinta japonez a pierdut 19% din valoare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO