Business Internaţional

Serbia îşi va construi prima termocentrală nouă pe cărbune din ultimii 23 de ani cu ajutorul unei companii din China

Serbia îşi va construi prima termocentrală nouă pe...

Autor: Bogdan Cojocaru

21.11.2013, 18:10 600

Prima termocentrală nouă alimentată cu cărbune din ultimii 23 de ani din Serbia va fi construită de compania chineză China Machinery Engineering, care a semnat în acest sens un acord de 715 milioane de dolari cu grupul sârb de utilităţi EPS, scrie mining.com.

Unitatea va deveni operaţională în 2019 şi va avea o capacitate de 350 de megawaţi. Noua centrală va face parte din complexul energetic de la Kostalac, situat la 100 de kilometri est de capitala Belgrad. De asemenea, acordul asigură extinderea minei de lignit Drmno. După finalizarea termocentralei, complexul de la Kostalac va avea trei unităţi şi va produce 20% din energia ţării. Ministrul energiei Zorana Mihajlovic a explicat că noua termocentrală va aduce Serbiei “stabilitatea totală” a aprovizionării cu energie.

Compania chineză ajută deja EPS cu un proiect de modernizare de 1,25 miliarde dolari a unităţilor vechi de la Kostalac.

În ceea ce priveşte mina Drmno, după extinderea acesteia capacitatea de producţie va creşte de la nouă milioane de tone pe an în prezent la 12 milioane de tone pe an.

Serbia este puternic dependentă de cărbune, din arderea căruia îşi produce jumătate din energie. UE face presiuni asupra ţării să renunţe la combustibilul fosil, dar guvernul preferă să facă termocentralele mai prietenoase cu mediu. La începutul lunii, ministrul energiei a anunţat că “nici nu se poate pune problema” energiei nucleare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO