Business Internaţional

Sfârşitul clauzelor de neconcurenţă? O nouă decizie a FTC a pus pe jar marile firme de pe Wall Street: „Acesta este începutul unei schimbări reale”

Sfârşitul clauzelor de neconcurenţă? O nouă decizie...

Autor: Valeriu Dănilă

26.04.2024, 18:18 389

Comisia Federală de Comerţ din SUA (FTC) este pe cale să interzică clauzele de neconcurenţă cu efect direct asupra Wall Street, în timp ce industria caută noi metode de ocoli reglementările, scrie FT.

Contractele existente care restrâng capacitatea unui angajat de părăsi firma în favoarea competiţiei, o practică larg răspândită în marile bănci şi fonduri de investiţii, au fost invalidate în urma unui vot dat marţi. FTC va interzice acest tip de clauze în contractele intrate în vigoare din august anul acesta.

Headhunterii prezic că noile reguli le vor permite angajaţilor talentaţi să părăsească un loc de muncă la care sunt nefericiţi şi că va stimula industria să ofere un mediu de lucru mai plăcut.

„Acesta este începutul unei schimbări reale”, consideră Laura Pollock, fondatoarea Third Street Partners.

În acest timp, firmele din industrie consideră că decizia va afecta companiile prin creşterea costurilor legale şi va aduce o multitudine de procese în angajaţi şi foştii lor angajatori.

„Această decizie va dăuna în cele din urmă investitorilor, pensiilor, dar şi fundaţiilor. Este dezămăgitor că FTC are o astfel de abordare care pune în pericol succesul pieţei financiare americane”, a arătat ennifer Han, chief counsel al Managed Funds Association.