Business Internaţional

Shell a realizat anul trecut cel mai mare profit din istoria companiei

02.02.2007, 17:09 19

Royal Dutch Shell, cea mai mare companie petroliera din Europa, a raportat un profit anual record de 25,36 miliarde de dolari (19,6 mld. euro) pe anul 2006, scrie BBC News.
Evolutia profitului pe anul 2006 a fost sustinuta de rezultatele mai bune obtinute in trimestrul al patrulea. Astfel, profitul generat in trimestrul patru a consemnat o crestere neasteptata pe fondul unei productii mai mari care a compensat pierderile suferite de companie in Nigeria. Profitul net din trimestrul patru a crescut cu 21%, pana la 5,28 miliarde de dolari, de la 4,37 miliarde de dolari in perioada similara a anului anterior.
Directorul executiv al companiei, Jeroen van der Veer, a incercat sa obtina o crestere a productiei si rezervelor anul trecut, in contextul in care atacurile indreptate impotriva operatiunilor desfasurate de Shell in Nigeria au afectat productia, iar Shell a renuntat la jumatate din participatia detinuta in cadrul unui proiect din sectorul petrolului si gazelor din Rusia.
Actiunile din clasa B ale Shell au castigat 1,9%, dupa ce pierdusera 3,7% din valoare anul trecut. Excluzand modificarile legate de stocuri, profitul inregistrat in trimestrul al patrulea a crescut cu 11%, pana la 6,02 miliarde de dolari, de la 5,44 miliarde de dolari. Excluzand aceste modificari si costurile exceptionale, profitul a depasit cu 300 de milioane de dolari media estimarilor a 9 analisti intervievati de Bloomberg.
In trimestrul patru, productia a avansat cu 4,1%, pana la 3,65 milioane de barili pe zi, a anuntat Shell. Pe intregul an 2006, productia a inregistrat o scadere de 1%, pana la 3,47 milioane de barili pe zi. In iulie, compania si-a revizuit in jos proiectiile privitoare la productia pe 2006, pana la 3,4 milioane de barili pe zi, de la 3,5-3,8 milioane de barili, invocand pierderile suferite in Nigeria.
Daunele provocate facilitatilor de atacurile militantilor au redus cu 160.000-170.000 barili pe zi productia realizata de Shell in Nigeria, a anuntat Van der Veer pe 26 ianuarie.
"Ne asteptam acum ca productia totala de petrol si gaze realizata in 2007 sa fie cuprinsa intre 3,3 si 3,5 milioane de barili pe zi", a declarat Van der Veer. El a adaugat ca Shell continua sa aiba "temeri majore legate de securitate" cu privire la productia din Nigeria si ca nu poate oferi o data exacta cu privire la momentul relansarii productiei in regiune.
Cresterea profiturilor din 2006 a fost sustinuta de cresterea preturilor la petrol, a preturilor la gaze naturale in Europa si de majorarea cu 14% a vanzarilor de gaze naturale lichefiate.
Pe bursa newyorkeza, preturile la petrol au incheiat anul la un nivel de 61,05 dolari pe baril, cu 22% sub nivelul record de 78,40 de dolari atins pe 14 iulie si in crestere cu 1% fata de anul anterior. Cresterea preturilor la petrol i-a permis lui Van der Veer sa majoreze bugetul pentru explorari al Shell anul trecut.
In decembrie, Shell a vandut jumatate din participatia detinuta in cadrul proiectului Sahalin-2 catre Gazprom. In urma acestei decizii, rezervele reale ale Shell pentru proiectul respectiv vor scadea pana la 400 milioane de barili, de la 800 milioane, a declarat Andy Corrigan, purtator de cuvant al companiei.
Valoarea dividendelor acordate de companie a fost majorata cu 9%, pana la 1 euro pentru 2006. Incepand cu acest an, Shell intentioneaza sa-si plateasca dividendele in dolari americani. In acelasi timp, Shell a promis ca dividendul pentru primul trimestru al acestui an va fi de 36 de centi, in crestere cu 14% fata de dividendul acordat in primul trimestru al anului trecut.
Exxon Mobil, cel mai mare producator de petrol tranzactionat public, ar putea anunta o scadere cu 11% a castigurilor pe actiune, pana la 1,52 dolari, conform mediei estimarilor a 17 analisti intervievati de Bloomberg.


Rezultatele Shell
Profitul anual pe 2006 atins o valoare record de 25,36 miliarde de dolari
Profitul net pe trimestrul patru a avansat cu 21%, pana la 5,28 miliarde de dolari fata de perioada similara a anului anterior
Excluzand modificarile legate de stocuri, profitul pe trimestrul patru a crescut cu 11%, pana la 6,02 miliarde de dolari
Productia realizata in trimestrul patru a crescut cu 4,1%, pana la 3,65 milioane de barili de petrol pe zi fata de perioada similara a anului anterior
Pe intregul an 2006, productia a scazut cu 1%, pana la 3,47 milioane de barili pe zi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO