Business Internaţional

Shell va investi peste 1 mld. dolari in Siberia

18.09.2003, 00:00 10



Conducerea grupului anglo-olandez Royal Dutch/Shell a aprobat, marti, un buget de peste un miliard de dolari destinat investitiilor in campul petrolifer Salim din vestul Siberiei, decizie care confirma interesul firmelor straine in rezervele energetice rusesti, informeaza Reuters.



Anuntul are loc intr-un moment delicat pentru companie. Autoritatile locale au amenintat Shell cu retragerea licentei de operare pe campul Salim, intrucat producatorul nu si-a indeplinit obiectivele de exploatare propuse.



Shell a devenit cel mai important investitor strain din Rusia, dupa ce a primit unda verde pentru un proiect de zece miliarde de dolari, derulat in insula estica Sahalin. Compania anglo-olandeza intentioneaza sa construiasca aici cel mai mare centru de productie de gaze naturale lichefiate din lume, pana in 2006.



In timp ce proiectul de la Sahalin se deruleaza fara probleme, Shell intampina din ce in ce mai multe dificultati in cazul campului din Siberia, care detine rezerve de aproximativ 800 de milioane de barili de petrol.



Conducerea Shell incearca de cativa ani sa semneze un acord de productie prin care sa fie scutita de plata taxelor, in timpul operarii in regiune. Anul trecut, insa, grupul a hotarat sa nu mai astepte si sa se conformeze sistemului obisnuit de taxe si impozite.



Luni, reprezentantii companiei petroliere au criticat autoritatile rusesti, pe care le considera vinovate pentru intarzierile din cadrul proiectului Salim. Compania a avertizat ca aceste impedimente ar putea periclita intreaga activitate de investitii din Rusia. A doua zi, conducerea Shell a aprobat bugetul de investitii amintit, care se adauga la costurile deja inregistrate de acest proiect, de 170 de milioane de dolari.



"Decizia de a continua reprezinta un pas inainte pentru expansiunea Shell in Rusia, aceasta tara avand o importanta strategica pentru grup", a precizat Walter van de Vijver, directorul executiv al departamentului de exploatare si productie Shell.



Informatia a fost publicata la o zi dupa ce cotidianul Wall Street Journal a anuntat ca grupurile petroliere ExxonMobil si ChevronTexaco sunt interesate de producatorul rus IukosSibneft. Potrivit publicatiei citate, firmele ar putea inainta, in cursul acestei saptamani, doua oferte rivale pentru un pachet de 25% din capitalul respectivei societati.



Iukos si Sibneft vor fuziona pana la sfarsitul anului curent, tranzactie care va conduce la formarea celui mai grup petrolier din Rusia.



Marti, conducerea Iukos a dezmintit speculatiile legate de primirea unor oferte de preluare.



Insa o serie de analisti considera ca industria petroliera din Rusia va asista cat de curand la o noua investitie straina majora, intrucat aceasta tara are una dintre cele mai dinamice economii din lume.



Rusia este al doilea mare exportator de petrol din lume, dupa Arabia Saudita, si detine cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume.
gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO