Business Internaţional

Siemens, amendat cu 400 milioane de euro de Comisia Europeana

25.01.2007, 19:40 20

Autoritatile europene au amendat cu 750,7 milioane de euro un numar impresionant de companii, Siemens, Areva, Alstom, Schneider Electric si alti sase competitori, pentru fixarea abuziva a pretului la echipamentele de transmisie electrica, scrie Bloomberg.
Siemens, cea mai mare companie de inginerie din Europa, a primit amenda cea mai consistenta in valoare de 396,6 milioane de euro, potrivit declaratiilor Comisiei Europene responsabila cu supravegherea politicilor antitrust. "Comisia a pus capat unui cartel care a inselat companiile publice de servicii si consumatorii de mai bine de sase ani", a afirmat Neelie Kroes, comisar responsabil cu competitia.
Amenda perceputa celor de la Siemens este a doua ca marime aplicata de Comisia Europeana in cazul unui cartel, dupa un record de 790,5 milioane de euro pentru fixarea preturilor la vitamine in 2001.
Companiile au drept sa faca apel la Inalta Curte de Justitie a Curtii Europene din Luxemburg. Agentia i-a amendat cu 8,1 milioane de euro pe cei de la Rueil-Malmaison, filiala din Paris a Schneider Electric, pe Hitachi din Japonia cu 51,8 milioane de euro si pe compania Mitsubishi Electric cu 118,6 milioane de euro. Toshiba a primit o amenda de 90,9 milioane de euro, iar VA Tehnologie din Austria are de platit 22 milioane de euro.
Reprezentantii companiei Siemens cu sediul la Zurich au declarat ca intentioneaza sa faca apel la Curtea Europeana, considerand penalizarile "complet exagerate". Purtatorul de cuvant al companiei Alstom, Stephane Farhi, si Julien Duperray de la Areva au refuzat sa faca declaratii, la fel si cei de la Schneider Electric.
Kroes a facut cariera din lupta impotriva cartelurilor, comisia amendand anul trecut sapte companii cu o suma record de 1,84 miliarde de euro. "Comisia a demonstrat inca o data ca nu va tolera cartelurile in Europa si dezastrul pe care acestea le produc in domeniul afacerilor", a adaugat Kroes.
Cel mai mare constructor de retele electrice din lume, ABB, a instiintat autoritatile din Uniunea Europeana de acest cartel si nu a fost amendat. Compania a reusit astfel sa evite o penalizare de 215,2 milioane de euro.
Investigatiile au inceput cand oficialii nationali si europeni anitrust au demarat anchete-surpriza in cadrul companiilor. Cercetarile s-au axat pe piata echipamentelor de inalta tensiune, folosite in supravegherea retelelor electrice. Clientii erau companiile de servici publice detinute de stat, municipalitatile si comapniile private.
Compania Siemens a negat acuzatia ca ar fi participat in cadrul unui cartel pentru echipamnetul 72 KV in perioada 1988-2004. Un purtator de cuvant al companiei Areva, care nu a vrut sa-si faca publica identitatea, a declarat ca compania cu sediul la Paris a achizitionat divizia de distributie si transmisie de la Alstom in luna ianuarie 2004.
Uniunea Europeana a anuntat patru luni mai tarziu ca cei de la Areva sunt sub investigatii. In timpul negocierilor de achizitionare, nu a fost facuta nicio precizare referitoare la cartelul incriminat, a adaugat aceeasi persoana. Daca penalizarea pentru fixarea abuziva a pretului acopera perioada cand Areva nu era inca proprietar, compania Areva isi rezerva dreptul de a-i da in judecata pe cei de la Alstom. UE a emis o amenda de 65 de milioane de euro pentru Alstom.
"Dezvaluirile facute de compania ABB Comisiei Europene referitoare la practicile abuzive din afacerea cu echipamentele pentru retelele de gaz au jucat un rol decisiv in declansarea investigatiilor", au declarat reprezentantii companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO