Business Internaţional

Slovacia a primit 1,7 mld. euro de la BEI pentru a aduce estul la nivelul vestului

25.04.2005, 19:33 17

Slovacia are o problema tot mai mare cu discrepantele regionale, scrie The Slovak Spectator, precizand ca estul si vestul au urmat in ultimii ani o evolutie accentuat diferita.

In timp ce Bratislava si zona inconjuratoare atrag investitii straine profitabile, estul Slovaciei sufera de pe urma uneia din cele mai ridicate rate a somajului din Uniunea Europeana. Recent, inchiderea unora dintre scolile din regiune a atras atentia asupra gravitatii situatiei.

Potrivit lui Philippe Maystadt, presedintele Bancii Europene de Investitii, in Slovacia este necesara promovarea unei abordari multidimensionale a activitatii de investitii. Banca Europeana de Investitii (BEI) este implicata in reducerea discrepantelor regionale in cadrul statelor membre UE, asigurand in acest scop finantare pe termen lung.

BEI a finantat, incepand cu 1990, diverse proiecte in Slovacia, pentru care a acordat imprumuturi in valoare de peste 1,7 mld. euro. Din suma totala, aproape o treime a fost folosita pentru finantarea proiectelor de infrastructura. In 2004 de exemplu, Slovacia a semnat cu BEI un contract pentru acordarea unui imprumut de 30 mil. euro, destinat constructiei de autostrazi si sectorului de transport.

Potrivit presedintelui Bancii Europene pentru Investitii, diferentele regionale din cadrul statelor europene nu sunt deloc rare. Scopul infiintarii BEI a fost chiar acela de a atenua dezechilibrele regionale si a asigura astfel coeziunea Uniunii Europene. Cu toate acestea, subliniaza Maystadt, diferentele regionale sunt, intr-un anumit grad, o parte normala a vietii economice. Uniunea Europeana ar trebui, precizeaza Philippe Maystadt, sa abordeze aceste diferente dintr-o perspectiva multidimensionala, ceea ce se traduce, de exemplu, prin aceea ca fondurile comunitare nu ar trebui directionate exclusiv catre infrastructura, fara a investi si in sistemul educational. Un program de investitii unidimensional, aplicat fara o strategie de dezvoltare regionala, va face ca ajutorul primit de regiunea respectiva de la Uniunea Europeana sa fie total ineficient.

O problema a Slovaciei, ca de altfel a tuturor noilor membri ai UE, este perioada indelungata in care a fost neglijata protectia mediului inconjurator. Potrivit unor estimari, noile state membre UE vor avea nevoie de 100 de miliarde de euro pentru a remedia aceasta situatie si a se conforma standardelor europene privind calitatea aerului si a apei.

Slovacia a primit de la BEI, potrivit lui Philippe Maystadt, un imprumut in valoare de 12 milioane de euro, pentru modernizarea unei fabrici de incinerare a deseurilor de langa Bratislava. Pentru reabilitarea infrastructurii de apa si canalizare, BEI a mai acordat Slovaciei 30 de milioane de euro. Si acestea sunt, arata presedintele BEI, doar cateva exemple.

BEI nu este inca implicata in finantarea proiectelor privind invatamantul si sanatatea in Slovacia, desi institutia este activa in aceste domenii in unele tari precum Italia sau Polonia.

Dezvoltarea regionala echilibrata poate fi sustinuta prin sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii. Banca Europeana pentru Investitii nu poate insa oferi direct credite intreprinderilor locale de talie mica, arata Philippe Maystadt, acestea beneficiind de fondurile BEI, la rate convenabile de dobanda, prin intermediul bancilor comerciale.

Potrivit presedintelui BEI, bancile comerciale din Slovacia s-au dovedit pana acum parteneri competenti si capabili. Banca Europeana pentru Investitii este implicata in parteneriate pe termen lung cu sapte banci comerciale din Slovacia, care primesc de la BEI asa-numitele "imprumuturi globale". Beneficiarii finali ai acestora sunt intreprinderile mici si mijlocii din Slovacia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO