Business Internaţional

Soros compară criza zonei euro cu colapsul URSS

Soros compară criza zonei euro cu colapsul URSS

Foto AFP

Autor: Ioana Nita

26.04.2012, 00:04 740

"Europa se aseamănă cu Uniunea Sovietică în sensul că problemele din zona euro pot fi devastatoare pentru UE", a afirmat investitorul american George Soros la o dezbatere recentă cu privire la creşterea economică versus austeritate. El apreciază că este puţin probabil ca UE să supravieţuiască actualei crize a datoriilor din zona euro fără politici mai pragmatice din partea Germaniei.

"Moneda euro subminează politica de coeziune pentru UE, iar dacă acest lucru va continua, ar putea distruge Uniunea Europeană", a spus el. Investitorul atrage atenţia că mai multe ţări, precum Japonia şi cele din America Latină, au trecut prin experienţe similare şi s-au redresat, însă UE nu este o ţară şi este puţin probabil să "supravieţuiască".

Economistul Nouriel Roubini apreciază că moneda euro trebuie depreciată pentru a susţine exporturile zonei euro. "Dacă cererea internă va fi redusă odată cu ajustările fiscale, va fi nevoie de exporturi puternice pentru a susţine creşterea economică", a spus Roubini. El consideră, de asemenea, că este nevoie de o politică monetară mai puţin restrictivă pentru a induce deprecierea monedei, fapt care în prezent nu se întâmplă în zona euro, acesta fiind unul dintre motivele pentru care economia europeană se afundă într-o recesiune severă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO