Business Internaţional

Statele slabe sunt pietre de moară la gâtul marilor economii din UE; ar trebui lăsate să intre în default, spune unul dintre cei mai celebri investitori

 Statele slabe sunt pietre de moară la gâtul marilor economii din UE, ar trebui lăsate să intre în default, spune unul din cei mai celebri investitori

Autor: Bogdan Cojocaru

08.08.2011, 18:12 812

Marea Britanie şi alte state din zona euroîşi vor vedea probabil reduse ratingurile datoriilor în următoareleluni, în condiţiile în care criza datoriilor se intensifică, iardecidenţii politici din lumea occidentală vor aplica noi măsuriextraordinare de stimulare economică, apreciază investitorulamerican Jim Rogers, citat de Reuters.


Rogers este co-fondatorul, alături de GeorgeSoros, al celebrului fond de investiţii Quantum Fund, cu care aprăbuşit lira sterlină la începutul anilor '90.


"Ideea este că SUA este retrogradată, iar pe Marea Britanie încă nui s-a pus pata. Sunt multe ţări, Belgia, Spania, multe din Europa,care ar trebui retrogradate", a afirmat Rogers.


El a adăugat că are poziţii lungi (cumpărăactive în speranţa că valoarea acestora va creşte) pe agricultură,aur şi alte materii prime şi poziţii scurte (vinde active pentrucare anticipează scăderea valorii) pe acţiunile din economiileemergente, obligaţiuni suverane şi instituţiile financiareamericane mari.


Investitorul anticipează că guverneleoccidentale vor recurge la o nouă rundă de măsuri extraordinare destimulare economică (quantitative easing), deoarece politicienii nusunt pregătiţi să treacă prin chinurile falimentului.


"Vor încerca să le deghizeze. Le vor spune<<prăjituri>> sau cine mai ştie cum. Va avea loc unsprint puternic pe pieţele materiilor prime deoarece tot mai mulţivor realiza că băncile centrale tipăresc bani, că devalorizeazămonedele", a spus Rogers.

El consideră că, spre deosebire de lumeaoccidentală, China face ceea ce trebuie pentru a răci economia şicombate inflaţia.

Investitorul le cere politicienilor europenişi birocraţilor să înfrunte realitatea şi să lase statele mai slabedin zona euro să intre în incapacitate de plată.

"Ideea de a printa bani cu care să cumperiobligaţiuni fără valoare în loc să forţezi oamenii să intre înfaliment este ridicolă. În SUA avem state şi oraşe care intră înfaliment, de multe ori, dar care n-au dus la destrămarea SUA sau ladispariţia dolarului", a menţionat Rogers.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO