Business Internaţional

Statistică şocantă: Unu din zece traderi de pe Wall Street este psihopat

Statistică şocantă: Unu din zece traderi de pe Wall Street este psihopat

Autor: Bogdan Cojocaru

28.02.2012, 18:44 383

Un studiu efectuat de psihologul criminalist canadian Robert Hare arată că aproximativ 1% din populaţie poate fi diagnosticată cu psihopatie, dar ponderea în industria financiară este de 10%, se arată într-un articol intitulat "Psihopatul financiar de lângă tine", publicat de revista CFA Magazine.

Însă Christopher Bayer, un renumit psiholog care face terapie cu traderii de pe Wall Street, crede că ponderea psihopaţilor în lumea financiară este şi mai mare.

Psihopatul descris de studiu este caracterizat de predispoziţia compulsivă spre jocurile de noroc.

"Unii traderi devin jucători compulsivi. Comportamentul este adesea latent, deoarece nici ei, nici altcineva nu ştie de la început despre această inclinaţie. Ei ascund pierderile mici şi-şi dublează poziţiile pentru a elimina pierderile. Pe măsură ce pierderile se măresc, ei se îngroapă într-o gaură tot mai mare şi neagă orice vină sau eşec", menţionează autorii studiului.

Traderii tind să mintă membrii familiei şi alte persoane pentru a ascunde dimensiunile implicării lor în asumarea de riscuri prea mari, în falsuri, fraude sau furturi pentru a putea acţiona în continuare.

Psihopaţilor financiari de obicei le lipseşte empatia şi interesul pentru ceea ce alţi oameni simt sau gândesc. În acelaşi timp, se înconjoară de carismă şi caută să-şi creeze imaginea unei persoane deosebit de inteligente, de încredere, incapabilă să mintă, să înşele sau să manipuleze.

Un psihopat financiar poate să pară candidatul ideal pentru un post de manager, CEO sau un coleg perfect deoarece caracteristicile distructive sunt bine ascunse. Aceşti oameni sunt experţi în a profita de slăbiciunile companiilor, în exploatarea deficienţelor de comunicare şi promovarea conflictelor interpersonale, notează studiul.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO