Business Internaţional

Stephen Bollenbach, directorul care i-a facut miliardari pe proprietarii Hilton

24.07.2007, 18:51 17

Stephen Bollenbach, directorul executiv al Hilton Hotels, s-a asigurat ca cea din urma afacere a lui va fi si cea mai valoroasa.
Bollenbach, in varsta de 64 de ani, a consimtit sa vanda compania pe care o conduce din 1996 fondului de investitii Blackstone, pentru 20 de miliarde de dolari (14,68 miliarde de euro), un record in industria hoteliera, scrie Bloomberg. El planuieste sa se retraga din postul de director al celui de-al doilea mare lant hotelier din SUA la sfarsitul anului.
Directorul originar din Los Angeles a realizat tranzactii in valoare de peste 52 de miliarde de dolari (38,16 miliarde de euro) de-a lungul carierei sale, dintre care 32 de miliarde de dolari (23,5 miliarde de euro) la Hilton. Pe parcursul carierei, care a inclus conducerea companiei Marriott si administrarea capitalului Disney, si-a imbogatit actionarii.
"Este afaceristul desavarsit", spune Robert LaFleur, analist la Susquehanna Financial din Connecticut. "Este suficient sa ii privesti performantele profesionale pentru a te convinge".
Vanzarea Hilton vine la sase luni dupa ce Bollenbach si restul consiliului de administrare al Harrah Entertainment au hotarat sa vanda compania de cazinouri pentru 17,7 miliarde de dolari (13 miliarde de euro). In 2005, Bollenbach a aranjat reunificarea Hiltonului cu hotelurile de peste ocean, dupa ce fusesera separate timp de trei decenii. El a cumparat divizia de locuinte a grupului britanic Hilton cu 5,71 miliarde de dolari (4,19 miliarde de euro). Hilton Hotels se separase de Hilton International in 1964.
Bollenback, care a fost platit cu 12,2 milioane de dolari (8,98 milioane de euro) in 2006, s-a facut remarcat la inceputul anilor 1990, cand a aranjat divizarea companiei Marriott in doua ramuri - una care se ocupa cu administrarea hotelurilor si una care se ocupa cu companiile imobiliare. Astfel, el i-a facut pe actionari mai bogati inclusiv pe membrii familiei Marriott.
La Disney, unde a fost director financiar pentru mai putin de un an, a contribuit la pregatirea cumpararii companiei Capital Cities/ABC, pentru 19,5 miliarde de dolari (14,31 miliarde de euro). Barron Hilton, fiul fondatorului Conrad Hilton, l-a adus la compania lui pentru a prelua haturile lantului hotelier.
Oferta de 47,5 dolari pe actiune (34,86 euro) pe care a facut-o Blackstone este mai mare decat pretul de inchidere pe care l-a avut Hilton inainte de anuntul vanzarii cu 32%. Este aproape de patru ori cat valora Hilton cand a preluat Bollenback conducerea. In aceeasi perioada, indicele Standard& Poor s-a dublat.
In urma tranzactiei, Barron Hilton, co-presedinte al companiei cu sediul in Beverly Hills, statul California, primeste 990 de milioane de dolari (726,66 milioane de euro) pentru cele 20,8 milioane de actiuni pe care le detine. Bollenbach va fi copresedinte al companiei pana in 2010.
"Asta este o ocazie de a obtine valoarea adevarata a companiei", a declarat Bollenbach intr-un interviu, pe 3 iulie. "Este un pret irezistibil".
In 1968, cand a absolvit cursurile de afaceri ale California State University, din Northridge, primul loc in care a lucrat Bollenbach a fost la magnatul miliardar din industria transporturilor Daniel Ludwig, care avea afaceri in domenii variate, de la cel imobiliar la cel bancar. Prima lui sarcina a fost sa evalueze casa vaduvei lui Clark Gable, Kay.
Bollenbach s-a alaturat companiei Marriott in 1982, ca trezorier, si a plecat de la ei pentru a fi contabil-sef la compania Holiday, din 1986 pana in 1990. La Holiday, a contribuit la impiedicarea investitorului Donald Trump sa preia compania, imprumutand 2,8 miliarde de dolari (2,05 miliarde de euro) pentru a finanta o preluare partial echilibrata.
El a lucrat pentru Trump pe postul de contabil-sef in 1990. L-a ajutat pe afaceristul din domeniul imobiliar si al cazinourilor sa isi reduca datoriile cu aproximativ 1 miliard de dolari (734 de milioane de euro).
Cand Bollenbach s-a intors la Marriott, in 1992, a divizat compania in Marriott International, o companie de administrare a hotelurilor, si Host Marriott, o firma de imobiliare incarcata de datorii. Miscarea, desi i-a facut pe membrii familiei Marriott mai bogati, a atras mania unor actionari si investitori.
Bollenbach a fost seful finantelor la Disney sub conducerea lui Michael Eisner si in cele 14 luni in care agentul de la Hollywood Michael Ovitz a fost presedinte.
S-a alaturat companiei Hilton in februarie 1996, ca director general executiv, si, in decurs de un an, a pornit o licitatie ostila pentru ITT, care in cele din urma s-a vandut lui Starwood Hotels & Resorts, pentru 14,6 miliarde de dolari (10,71 miliarde de euro).
In 1999, a cumparat lanturile hoteliere Hampton Inn, Homewood Suites si Embassy Suites ale companiei Promus Hotel, pentru 3,7 miliarde de dolari (2,71 miliarde de euro).
"Nu se poate ca afacerile hoteliere sa nu fie atragatoare pentru afaceristi", a spus Bollenbach intr-un interviu din 13 decembrie. "Datorita dimensiunii lor, poti investi foarte multi bani intr-o singura miscare".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO