Business Internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Autor: Anca Dumitrescu

29.10.2012, 00:01 61

Un jurnalist elen a fost arestat ieri pentru dezvăluirea numelor de pe o misterioasă listă cu milionari greci cu conturi în Elveţia şi va compărea în faţa procuraturii din Atena, potrivit unei surse din poliţie, scrie AFP. Jurnalistul Kostas Vaxevanis a publicat circa 2.059 de nume de pe o listă transmisă autorităţilor elene în 2010 de Christine Lagarde, pe atunci ministru de finanţe al Franţei. Ministrul grec de finanţe din 2010 George Papaconstantinou, căruia i-a fost trimis CD-ul, a afirmat miercuri în parlament că nu ştie ce s-a întâmplat cu versiunea originală a "listei Lagarde". Datele se refereau la clienţii eleni ai filialei HSBC din Geneva şi proveneau din documente dezvăluite de un angajat al instituţiei financiare din Elveţia. Grecia se îndreaptă către al şaselea an de recesiune, în contextul măsurilor dure de austeritate adoptate de guvern pentru a primi ajutor financiar extern. Evaziunea fiscală, extrem de răspândită, a fost identificată ca posibilă sursă de venit pentru bugetul statului, însă autorităţile elene nu au reuşit să încaseze sumele vizate.

UBS, cea mai mare bancă din Elveţia, va desfiinţa până la 10.000 de locuri de muncă la nivel mondial, dintr-un total de 63.250, mai ales din cauza restrângerii activităţilor de trading, a declarat o sursă apropiată situaţiei, citată de Bloomberg. Multe dintre concedieri vor avea loc la divizia de trading pe parcursul mai multor trimestre. Anunţul ar putea fi făcut odată cu raportarea rezultatelor trimestriale, la sfârşitul lunii octombrie. Directorul general Sergio Ermotti restructurează banca având în vedere presiunile exercitate de autorităţile de reglementare asupra UBS şi Credit Suisse pentru creşterea capitalului şi restrângerea operaţiunilor de trading şi investment banking.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO